Kurşun ile kirlenmiş toprakların bitkisel ekstraksiyon ile iyileştirilmesi
Phytoremediation of contaminated soil with lead by phytoextraction
  1. Tez No: 213832
  2. Yazar: YELİZ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEVİNÇ ARCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitkisel ekstraksiyon, kurşun, Mısır (Zea Mays L.), Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea Schreb.), EDTA, Phytoextracion, lead, maize (Zea Mays L.), tall fescue (Festuca arundinacea Schreb.), EDTA
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kimyasal olarak artırılmış bitkisel ekstraksiyon, yüksek biyokütleli bitkilerin kullanımı vasıtasıyla kirlenmiş topraktan ağır metallerin kaldırılması için etkili bir yöntem olarak ileri sürülmüştür. Bu çalışma; artan konsantrasyonlarda (0, 0.5, 1.5 mmol EDTA/kg) uygulanan EDTA' nın, kurşun (Pb) ile kirlenmiş toprakta yetiştirilen Mısır (Zea Mays L.) ve Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea Schreb.) bitkilerinin bitkisel ekstraksiyonu üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede kullanılan toprak Samsun Azot Sanayi (TÜGSAŞ) ve Karadeniz Bakır İşletmeleri (KBİ) çevresinden alınmıştır. Bitkiler kontrollü sera koşullarında 7 hafta yetiştirilmiş ve hasattan 1 hafta önce EDTA uygulaması yapılmıştır. Araştırma toprağının ve bitkilerinin Pb kapsamını belirlemek amacıyla toprağın toplam ve ekstrakte edilebilir ve bitkideki Pb konsantrasyonları belirlenmiştir. Toplam Pb içeriği 600.675 mg kg-1 olan kirli bir toprağa EDTA uygulamaları sonucu, Zea mays ve Festuca arundinacea bitkilerinin gövde Pb konsantrasyonları artış göstermiştir. Bu bitkilerde Pb birikimindeki artışın nedeninin, toprağa EDTA ilave edildikten sonra toprak çözeltisindeki Pb konsantrasyonunun artması ile ilgili olduğu saptanmıştır. Zea mays ve Festuca arundinacea bitkilerinin yüksek Pb konsantrasyonundan etkilenmediği saptanmıştır. Bitkilerin topraktan Pb' u kaldırması ve topraktaki alınabilir Pb mikarına, toprak pH' sının ve EDTA' nın önemli etkilerinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Chemically enhanced phytoextraction has been proposed as an effective approach to removing heavy metals from contaminated soil through the use of high biomass plants. This research is to test the effect of the applications of EDTA (0, 0.5, 1.5 mmol EDTA/kg) on the phytoextraction of maize (Zea Mays L.) and tall fescue (Festuca arundinacea Schreb.) grown in Pb contaminated soil. Experiment soil was provided by around the Samsun Nitrogen Industry (SNI) and Black Sea Copper Administration (BSCA). Plants were grown controlled greenhouse conditions during 7 weeks. EDTA (ethylenediaminetetraacetic acid) was applied to contaminated soil 1 week before harvest. For the purpose of determining the contents of lead of sample soil and plants, total soil and extractable and plant Pb concentrations have been defined. The results of EDTA applications to a soil include total soil Pb 600.675 mg kg-1 showed that shoots Pb concentrations of Zea mays and Festuca arundinacea increased. The surge of Pb accumulation in these plants was associated with the surge of Pb level in the soil solution due to the addition of chelates to the soil. It was observed that Zea mays and Festuca arundinacea was not affected by Pb concentration of high level. Soi pH and EDTA were found to have influence on the potential capacity of plants to absorb soil-Pb and soil extractable Pb.