Laktik asit bakterilerine (LAB) ait bazı türlerin aflp (çoğaltılan parça boy farklılaşması) yöntemi ile parmak izi analizleri
Analysis of some species belonging to lactic acid bacteria (lab) by ampflified fragment length polymorphisms (aflp) fingerprinting
- Tez No: 213833
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZLEM OSMANAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Laktik asit bakterisi, AFLP, filogenetik ilişki, Lactic acid bacteria, AFLP, phylogenetic relationship
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Laktik asit bakterileri gıda endüstrisinde starter kültür olarak kullanılmaları, pilazmit tarafından kodlanan bakteriyosin üretim özelliklerinden dolayı gıdalarda raf ömrünü uzatmak için potansiyel biyolojik koruyucu rolüne sahip olmaları, probiyotik ürünlerin içeriğinde bulunmaları ile birlikte bazı LAB'lerinin gıdalarda bozulmaya sebep olmaları bu bakteri grubunu hem endüstriyel açıdan hem de bilimsel arenada üzerinde yoğun çalışmaların yapıldığı oldukça önemli bir grup haline getirmiştir. LAB lerinin endüstriyel uygulamaları düşünüldüğünde, suş bazında güvenilir tiplendirme metotları hem LAB starter kültürlerin performanslarının incelenmesinde hem de fonksiyonel gıda ürünlerinde katkı maddesi olarak kullanılacak olan kültürlerin incelenmesinde önem kazanmaktadır. Çalışmamızda, LAB grubuna ait 86 adet suşun tür/tür içi ayrımında AFLP tekniğinin taksonomik potansiyeli belirlenmiştir. Bu amaçla mikroorganizmalar için INVITROGEN AFLP analiz sistem kiti kullanılmış, elde edilen amplifikasyon ürünleri denatüre poliakrilamit jelde koşturulmuştur. Jellerdeki bantların var/yok şeklinde değerlendirilmesi ile elde edilen sonuçlar uygun bilgisayar proğramları ile analiz edilmiştir. Jaccard benzerlik indeksine göre UPGMA dendogramı oluşturulmuş ve incelenen suşların genetik ilişkileri ortaya konulmuştur. Dendogramdaki kümelenmeler, bazı istisnalar dışında büyük ölçüde fenotipik tanımlamaları doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
Lactic acid bacteria are widely used as starter cultures in the food industry. Because of their plasmid-coded bacteriocin production speciality, they make expire date of the food longer and thought to be potential biopreservativies. This group of bacteria become very important both industrially and scientificaly in terms of their usage in probiotic products and some of them causes food spoilage. In terms of the industial applications of LAB, reliable strain typing methods will become increasingly important in the study of the performance of LAB starter cultures and cultures used as additives in functional food type products. It is the aim of this study to determine the taxonomic potential of AFLP in discrimination of 86 strains belonging to LAB at the species and the intra-species level. For this purpose, INVITROGEN AFLP Analysis System for Microorganism kit was used. Products from the selective amplification, were separated on denaturing polyacrilamide gel. The results of band patterns were scored (0/1) and analyzed with computer programmes of Jaccard similarity index for UPGMA dendogram to demonstrated phylogentic relationship. The result of this study clearly demonstrated the superior discriminative power of AFLP towards the differentiation of highly related LAB strains that belong to the same species, highligting this novel fingerprinting method in epidemiological and evolutionary studies.