Nohut genotiplerinde kuraklığa bağlı fizyolojik parametreler ve mineral beslenme üzerine salisilik asitin etkisi
Effect of salicylic acid on physiological parameters symptomatic for drought stress and mineral nutrition of chickpea genotypes
- Tez No: 213831
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Salisilik asit, kuraklık stresi, nohut, mineral beslenme, Salicylic acid, drought stress, chickpea, mineral nutrition
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, nohut (Cicer arietinum L.) bitkisinin Canıtez-87, Uzunlu-99, Küsmen ve Menemen-92 çeşitlerinin salisilik asit uygulamasıyla kuraklık stresinde semptomatik olan fizyolojik parametrelerde (lipid peroksidasyonu, H2O2 konsantrasyonu, membran permeabilitesi, klorofil vb.) ortaya çıkabilecek değişimlerin belirlenmesi ve salisilik asidin kuraklığa tolerans ve beslenme yönünden nohut çeşitleri üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü serasında tesadüf parselleri deneme desenine göre bir sera denemesi kurulmuştur. Çalışmanın sonunda, kuraklığa bağlı olarak bütün çeşitlerin yaş ve kuru ağırlığı azalırken, H2O2 konsantrasyonu önemli düzeyde artış göstermiştir. Ayrıca kuraklıkla birlikte Uzunlu-99 çeşidinin nisbi nem, karoten ve klorofil içerikleri azalmış, lipid peroksidasyonu ise artış göstermiştir. Kurak koşullarda salisilik asit uygulaması ise, çeşitlerin yaprak su tutma kapasitesi, klorofil ve prolin içeriklerinde önemli bir değişim yaratmamasına karşın, yaş ve kuru ağırlığında önemli azalmalara sebep olmuştur. Kuraklık, bütün çeşitlerin N, P, K, Mg ve Mn konsantrasyonlarını artırırken, salisilik asit uygulaması ise, çeşitlerin P, Ca ve Mg konsantrasyonlarını önemli düzeyde artırmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the determination of possible changes in physiological parameters (such as lipid peroxidation, H2O2 concentration, membrane permeability and chlorophyll) which are symptomatic for drought stress by the practise of salicylic acid on Canıtez-87, Uzunlu-99, Küsmen and Menemen-92 genotypes of chickpea and the impact of salicylic acid on chickpea genotypes in regard to tolerance to drought and the nutrition. For this purpose, a randomized design greenhouse experiment was conducted in the greenhouse of Ankara University, Faculty of Agriculture, Department of Soil Science. The result of this study showed that, dry and fresh weights of all genotypes decreased depending on drought, however, H2O2 concentration increased significantly. Furthermore relative humidity, carotene and chlorophyll contents of Uzunlu-99 genotype decreased but lipid peroxidation increased with drought. Although there is no significant changes in leaf water-implement capacity, chlorophyll and proline contents of genotypes by salicylic acid application under drought, however significant decreases were observed in fresh and dry weights. Drought treatment increased N, P, K, Mg and Mn concentrations of all genotypes. Salicylic acid caused significant increases of P, Ca and Mg concentrations of all genotypes.