Türkiye'den toplanan bazı Paeonia türlerinin antibakteriyel etkisi
Antibacterial effect of some Paeonia species collected from Turkey
- Tez No: 213838
- Danışmanlar: PROF.DR. CUMHUR ÇÖKMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Paeonia spp, Antibakteriyal aktivite, Türkiye, Paeonia spp, Antibacterial activity, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada Çanakkale-Kazdağ'dan toplanan Paeonia mascula subsp. arietina, Denizli- Bozdağ'dan toplanan Paeonia kesrouanensis, Çanakkale-ÇamYayla'dan toplanan Paeonia peregrina bitkilerinden farklı çözgenler kullanarak elde edilen ekstraktların antibakteriyel aktiviteleri araştırılmıştır. Elde edilen ekstraktların antibakteriyel etkileri disk difüzyon yöntemi kullanılarak Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25922, Bacillus subtilis ATCC 6633, Shigella sp. ATCC, Listeria monocytogenes ATCC 7644, Salmonella enteretidis ATCC 13076, Escherichia coli O157:H7, Yersinia enterocolitica O:3, Escherishia coli ATCC 11230, Escherichia coli ATCC 35218, Salmonella enteritidis ATCC 40376 bakterileri üzerinde denenmiştir. P. mascula subsp. arietina'nın incelenen bitkiler arasında en yüksek antibakteriyel etkiye sahip olduğu, S. aureus'un iki suşunun ve E. coli O157:H7'nin en duyarlı, ve E. coli ATCC 35218 ve E. faecalis ATCC 29212 suşlarının en dirençli olduğu ve P. mascula subsp. arietina ve P. peregrina'nın 0,5M Tris-HCl, PH: 8,0 ekstraktlarının sadece S. aureus ATCC 25923 suşuna etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, antibacterial effects of Paeonia mascula subsp. arietina collected from Çanakkale-Kazdağ, Paeonia kesrouanensis from Denizli-Bozdağ and Paeonia peregrina from Çanakkale-ÇamYayla were tested. The antibacterial effects of plant extracts were evaluated by using disc diffusion method against Staphylococcus aureus ATCC 25923, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25922, Bacillus subtilis ATCC 6633, Shigella sp. ATCC, Listeria monocytogenes ATCC 7644, Salmonella enteretidis ATCC 13076, Escherichia coli O157: H7, Yersinia enterocolitica O:3, Escherichia coli ATCC 11230, Escherichia coli ATCC 35218 and Salmonella enteritidis ATCC 40376. As the results of the study, it was found that; the P. mascula subsp. arietina showed the highest antibacterial activity among the other plants tested; S. aureus and E .coli O157:H7 were the most susceptible strains; E. coli ATCC 35218 and E. faecalis ATCC 29212 were the most resistant strains against to antibacterial effects of the extracts and 0,5 M Tris- HCl, PH: 8,0 extracts of P. mascula subsp. arietina and P. peregrina were effective on S. aureus ATCC 25923 strain only.