Sivrihisar dağlarının (Eskişehir) bitki ekolojisi ve bitki sosyolojisi yönünden araştırılması
A phytoecological and phytosociological research on the Sivrihisar mountains (Eskişehir)
  1. Tez No: 213839
  2. Yazar: NESLİHAN ARSLANTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN KETENOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki Ekolojisi, Bitki Sosyolojisi, Sintaksonomi, Sivrihisar Dagları, Eskisehir, Phytoecology, Phytosociology, Syntaxonomy, Sivrihisar Mountains, Eskisehir
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Arastırma alanı ç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatı kesiminde yer almaktadır. Fitocografik açıdan ran- Turan bölgesinin Orta Anadolu sektöründe bulunmaktadır. Alan yarı-kurak alt çok soguk ve yarı-kurak üst çok soguk Akdeniz iklimlerinin etkisi altındadır. Arastırma alanında tür ve tür altı seviyede 337 takson tespit edilmistir. Vejetasyon Braun-Blanquet (1932) metoduna göre arastırılmıs olup 8 bitki birligi, 2 alt birlik ve 1 bitki grubu tanımlanmıstır. Tespit edilen birlik ve alt birlikler bilim dünyası için yenidir. Birlikler ve baglı oldukları üst birimler asagıdaki gibidir: Orman Vejetasyonu Bitki Grubu : Quercus pubescens Çalı Vejetasyonu Sınıf : Quercetea pubescentis (Oberd. 1948) Doing Kraft 1955 Ordo : Querco cerridis-Carpinetalia orientalis Quézel, Barbéro et Akman 1980 Alyans : Quercion anatolicae Akman, Barbéro et Quézel 1979 Birlik : Junipero oxycedri-Cistetum laurifoli ass. nova Step Vejetasyonu Sınıf : Astragalo microcephali-Brometea tomentelli Quézel 1973 Ordo : Onobrychido armenae-Thymetalia leucostomi Akman, Ketenoglu, Quézel 1985 Alyans : Phlomido armeniacae-Astragalion microcephali Akman, Ketenoglu, Quézel et Demirörs 1984 Birlik : Alysso strigosi-Thymetum argillacei ass. nova Alt Birlik: alysso-phlometosum armeniacae subass. nova Alt Birlik: alysso-ebenetosum hirsutae subass. nova Birlik : Thymo longicauli-Astragaletum microcephali ass. nova Birlik : Anthemo tinctoriae- Astragaletum angustifoli ass. nova Birlik : Sideritido montani-Artemisetum santonici ass. nova Birlik : Globulario orientali-Astragaletum condensati ass. nova Birlik : Salvio cryptanthae-Astragaletum plumosi ass. nova Birlik : Thymo sipylei-Artemisetum scopari ass. nova
Özet (Çeviri)
The study area is located in the north-west part of Central Anatolia. From the phytogeographical point of view, it is within the boundries of the Central Anatolian district of Irano-Turanian floristic region. The study area is under the influences of mediterranean climate with semi-aride upper very cold and semiarid under very cold types. 337 taxa (inc. subsp. and var.) were determined in the study area. The vegetation of the area was studied according to Braun-Blanquet approach and classified into 8 associations, two subassociations and one plant community. All associations and subassociations are new for science. Associations and their higher units are as follows: Forest Vegetation Plant Community : Quercus pubescens Shrub Vegetation Class : Quercetea pubescentis (Oberd. 1948) Doing Kraft 1955 Order : Querco cerridis-Carpinetalia orientalis Quézel, Barbéro et Akman 1980 Alliance : Quercion anatolicae Akman, Barbéro et Quézel 1979 Association : Junipero oxycedri-Cistetum laurifoli ass. nova Steppe Vegetation Class : Astragalo microcephali-Brometea tomentelli Quézel 1973 Order : Onobrychido armenae-Thymetalia leucostomi Akman, Ketenoglu, Quézel 1985 Alliance : Phlomido armeniacae-Astragalion microcephali Akman, Ketenoglu, Quézel et Demirörs 1984 Association: Alysso strigosi-Thymetum argillacei ass. nova Subassociation: alysso-phlometosum armeniacae subass. nova Subassociation: alysso-ebenetosum hirsutae subass. nova Association: Thymo longicauli-Astragaletum microcephali ass. nova Association: Anthemo tinctoriae- Astragaletum angustifoli ass. nova Association: Sideritido montani-Artemisetum santonici ass. nova Association: Globulario orientali-Astragaletum condensati ass. nova Association: Salvio cryptanthae-Astragaletum plumosi ass. nova Association: Thymo sipylei-Artemisetum scopari ass. nova