Eber (Afyon) gölünün trofik statüsünün tespiti
Determination of trophic status of Eber (Afyon) lake
- Tez No: 213837
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ALTINDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Eber Gölü, Afyon, toplam azot, toplam fosfor, klorofil-a, trofik statü, Eber Lake, Afyon, total nitrogen, phosphate, chlorophyll-a, trophic statu
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada Eber (Afyon) gölünde Ocak 2006-Aralık 2006 tarihleri arasında gölün trofik durumunu belirlemek amacıyla, bazı su kalite paremetrelerine bakılarak ve gölde mevcut bulunan besin zincirinin birinci ve ikinci halkasını teşkil eden fitoplankton ve zooplankton; ayrıca zoobentik organizmalar da cins seviyesinde mevsimsel olarak incelenerek tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla gölde belirlenen 7 istasyondan su numuneleri alınmış, sıcaklık, çözünmüş oksijen, pH, elektriki iletkenlik ve Secchi derinliği ölçülmüş; belirlenen 4 istasyondan vertikal ve horizontal olarak plankton örnekleri alınmış; dip çamuru ömeklenmiştir. Su numuneleri ile toplam azot, toplam fosfat ve klorofil-a analizleri yapılmıştır. Gölde baskın olan planktonik ve zoobentik organizmalar belirlenmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Eber Gölü'nün trofik statüsü ötrofik olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, phytoplanktonic and zooplanktonic organisms which make up the first and second chains of food chain in the lake; and zoobenthic organisms (in genus level) are investigated and some water quality parameters are examined seasonally between January 2006 and December 2006 in Eber (Afyon) Lake. Water samples were collected from seven different stations; temperature, dissolved oxygen, pH, electrical conductivity and Secchi depth are measured; planktonic samples are taken vertically and horizontally from four specified stations; benthos is sampled. Total nitrogen, phosphate and chlorophyll-a is analyzed from water samples. Dominant planktonic and zoobenthic organisms are determined in the lake. By evaluation of those data acquired from stations and the studies, conclusions has derived that the trophic status of Eber Lake is eutrophic.