Sivrisinek larva öldürücülerin hedef ve hedef dışı canlılara etkisi
Effects of mosquito larvicides on target and non target organisms
  1. Tez No: 213847
  2. Yazar: GALİP ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OLCAY OBALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Larvasit, hedef dışı canlılar, Bti, Temefos, Diflubenzuron, .Altosid, .Sumilarv, Vectobac, Fenthion, Vectolex, Larvacides. Non target organisms, Bti, Temephos. Diflubenzuron, Altosid, Sumilarv, Vectobac, Fenthion, Vectolex
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmada son yıllarda yoğun olarak kullanılan larvasitlerin hedef ve hedef dışı canlılara doğal ekosistemde ve laboratuvar koşullarda etkisi incelenmiştir. Larvasitlerin uygulama dozunda larvalar karşı etkin olduğu ancak gerritlere etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Ancak fitoplanktonlara ve zooplanktonların sayısal dağılımına olumlu ve olumsuz sonuçlara rastlanmıştır. Gambusia affinis adlı sivrisinek balıklarına ise larvasit kullanım dozunda olumsuz bir etki görülmemiştir. Dimilin, Temephos, Vectolex, Fenthion, Spinosad, Altosid ve Sumilarv larvasitleri fitoplanktonik ve zooplanktonik organizmaların yoğunluğunda azalmalar meydana getirmiştir. Vectobac'ta ise yoğunluk azalışının daha az olduğu tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, effects of most commonly used larvacides on the target and non-target organisms in natural ecosystems and laboratory conditions were investigated. Although the larvacides were found effective on the larvae, they were not effective on the gerrits. However, no positive or negative effect was determined on the phytoplankton and numerical distribution of zooplankton. Also, negative effect was not seen on the mosquito fishes, called Gambusia affinis. In the study it was observed that Dimilin, Temephos, Vectolex, Fenthion, Spinosad, Altosid and Sumilarv had decreased the organismal density of phytoplankton and zooplankton. It was also observed that Vectobac had decreased the organismal density of phytoplankton and zooplankton lesser than the other larvacides.