Ham petrol sahalarından izole edilen sülfat indirgeyen bakterilerin korozyon etkisinin belirlenmesi ve önlenmesi
Determination and prevention of corrosion effects of sulphate reducing bacteria isolated from crude oil field
  1. Tez No: 213846
  2. Yazar: DEMET ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Biotechnology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyel korozyon, sülfat indirgeyen bakteriler (SRB), kütle kaybı, taramalı elektron mikroskobu (SEM), enerji dagıtıcı X ısını analizleri (EDAX), Tafel ekstrapolasyonu, biyosit, Microbial corrosion, sulfate reducing bacteria (SRB), mass loss, scanning electron microscopy (SEM), energy dispersive X-ray spectra (EDS), Tafel extrapolation, biocide
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalısmada, petrol üretim sahalarından izole edilen anaerobik sülfat indirgeyen bakteriler (SRB) içeren ortamda düsük alasım çeliginin korozyon davranısı incelenmistir. Çalısmada kullanılan SRB izolatları Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklıgı (TPAO) Batman ve Adıyaman Bölgesi ham petrol üretim kuyularından alınan su petrol karısımından izole edilmistir. Elde edilen izolatlardan H2S üretimi yüksek olan 12 izolat seçilerek morfolojik ve fizyolojik özelliklerine göre karakterizasyonu yapılmıstır. Desulfotomaculum sp., Desulfovibrio sp., Desulfoarculus sp., Desulfobacter sp., Desulfotignum sp. olarak tanımlanan bu izolatların neden oldugu korozyon kütle kaybı yöntemiyle belirlenmistir. En yüksek korozyon hızına sahip olarak tanımlanan Desulfotomaculum sp. izolatının korozyon hızı, kütle kaybı yöntemiyle 31.6×10-3 mg cm-2.saat-1 olarak belirlenmistir. Korozyon kuponlarındaki biyofilm olusumu ve korozyon hasarı, taramalı elektron mikroskobu (SEM) incelemeleri ve enerji dagıtıcı X ısını analizleri (EDAX) ile belirlenmistir. zolatların çelik kuponlar üzerinde neden oldugu korozyona biyositlerin (gluteraldehit ve formaldehit) etkisi kütle kaybı yöntemi ve hücre sayımı ile belirlenmistir. En yüksek korozyon hızının elde edildigi Desulfotomaculum sp. izolatı elektrokimyasal polarizasyon çalısmaları için kullanılmıstır. Çeligin korozyon davranısı steril besi ortamında ve mikrobiyel kültürün inokülasyonundan sonra günlük olarak incelenmistir. Korozyon hızına demir konsantrasyonlarının etkisi Tafel ekstrapolasyon yöntemiyle belirlenmistir. Bu yönteme göre steril ortamda, artan demir konsantrasyonlarında, Ekor (korozyon potansiyeli) degerlerinin daha anodik potansiyellere kaydıgı ve Ikor (korozyon akım yogunlugu) degerlerinin oldukça arttıgı görülmektedir. Desulfotomaculum sp.'nin inokülasyonu ile 10 ve 100 mg/L FeSO4.7H2O içeren ortamlarda Ekor degeri daha katodik degerlere kaymıs, korozyon akım yogunlukları zamanla artmıstır. En yüksek Ikor degeri 112.2 ?A cm-2 olup Desulfotomaculum sp. ve 100 mg/L FeSO4.7H2O içeren ortamda 1 günlük inkübasyon süresi sonunda bulunmustur. Ayrıca biyosit olarak seçilen gluteraldehit ve formaldehitin etkinligi de aynı ortamda belirlenmistir. Çalısma sonucunda Desulfotomaculum sp.' nin korozyon aktivitesinde demir sülfür, hidrojen sülfür, demir fosfür gibi bakteriyel metabolitlerin, ortam demir konsantrasyonunun ve katodik depolarizasyonun etkili oldugu görülmüstür. 2007, 124 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study corrosion behavior of low alloy steel, in the presence of anaerobic sulfate reducing bacteria which was isolated from an oil production well, was investigated. SRB isolates used for the study was isolated from oil-water mixture obtained from production well on Turkish Petroleum Corporation (TPAO) Batman and Adıyaman crude oil fields. Among isolates, high H2S producing 12 isolates were selected and characterised according to morphological and physiological examinations. Corrosion rates caused by these isolates (Desulfotomaculum sp., Desulfovibrio sp., Desulfoarculus sp., Desulfobacter sp., Desulfotignum sp.) were determined with mass loss method. Corrosion rate of Desulfotomaculum sp., which was the isolate described as having the highest corrosion rate, was determined as 31.6×10-3 mg cm-2.h-1 with mass loss measurements. Scanning electron microscopic (SEM) observations and energy dispersive X-ray spectra (EDS) analysis were made on steel coupons to determine biofilm development and corrosion damage. The effect of biocides (glutaraldehyde and formaldehyde) on the corrosion caused by isolates was evaluated by cell counts and by mass loss measurements. Desulfotomaculum sp. which has the highest corrosion rate was used for electrochemical polarization studies. Corrosion behavior of steel sample was investigated daily in sterile microbial growth medium and after inoculation of microbial culture. The effects of iron and on corrosion rates were determined by Tafel extrapolation method. With this method, in sterile culture medium, as FeSO4.7H2O concentration increased, corrosion potential (Ecor) values shifted towards more anodic potentials and corrosion current density (Icor) values considerably increased. The highest corrosion current density (112.20 ?A cm-2) was obtained in medium containing Desulfotomaculum sp. and 100 mg/L FeSO4.7H2O after 1 day incubation period. After inoculation of sulfate-reducing bacteria (SRB), Ecor shifted towards cathodic values. Icor values increased with increasing incubation time for 10 and 100 mg/L FeSO4.7H2O concentration. Efficacy of two biocides; formaldehyde and glutaraldehyde was evaluated in the same media. Results have shown that the corrosion activity of Desulfotomaculum sp. was changed due to the several factors such as bacterial metabolites, ferrous sulfide, hydrogen sulfide, iron phosphide, and cathodic depolarization effect. 2007, 124 pages