Hastalık teşhis ve takibine yönelik bilgisayar görüş teknikleriyle ophtalmoscope görüntülerinde görüntü kayıtlama
Image registration on ophthalmoscope?s images with computer vision techniques intended for diagnosis and tracking of disease
  1. Tez No: 213959
  2. Yazar: HÜSEYİN YEŞİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMED CİNSDİKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü kayıtlama, retina (ophthalmoscope) görüntüleri, damar segmentasyonu, işaret noktaları, dönüşüm yöntemleri, ölçme yöntemleri, Image registration, retina (ophthalmoscope) images, vesselsegmentation, landmark points, transformation methods, metric methods
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İnsanda ortaya çıkan hastalıkların bir bölümü, gözdeki retina tabakasının anotomik yapısının bozulmasına yol açabilmektedir. Bir başka deyişle, retina tabakasının yapısal bozuklukları bazı hastalıkların önceden teşhis edilmesine olanak tanımakta ve bu yolla tedavilerini mümkün kılmaktadır. Aynı hastadan değişik tarihlerde alınan oftalmoskop görüntülerinin karşılaştırılması ve aralarındaki farkların izlenmesi, hastalıkların teşhis ve takibine olanak tanımaktadır.Bu tez çalışmasında, oftalmoskop görüntülerinin eşleştirilmesine yönelik üç modülden oluşan yeni bir görüntü kayıtlama yöntemi tanıtılmaktadır. Çalışmada retina damarlarının tespit edildiği ilk modüle ağırlık verilmekte ve büyük bir başarı elde edilmektedir. Ardından, işaret noktalarının seçimi ile ilgili modül uygulanmakta ve en son olarak kayıtlanan retina görüntülerinin dönüştürüldüğü modül tanıtılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Some serious pathological problems that occur in human can cause disruptions of the anatomical structure of eye retina. In other words, the structure disruptions of retina facilitate early diagnosis of some serious pathological problems and render their treatment possible. Having ophthalmoscope?s images obtained from same patient at different times, comparing them and tracing of difference among them enable diagnosis and tracking of diseases.In the scope of this thesis, for the purpose of registering ophthalmoscope?s images, an innovative image registration technique composed of three modules has been introduced. In thesis, we have heavily focused on the first module of blood vessels detection and great success is achived. Then the next module - landmark points?s selection- is applied. Finally, the module in which the registered retinal images are transformed is presented.