Uçucu kül ve polipropilen lif kullanımının silindirle sıkıştırılmış beton özelliklerine etkisi
Effects of fly-ash and polypropylen fibers on the properties of roller compacted concrete
  1. Tez No: 213960
  2. Yazar: ARİF ATACAN ÜTE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEMSİ YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, polipropilen lif, silindirlesıkıştırılmış beton, mekanik özellikler, Fly ash, mechanical properties, polypropylene fiber, rollercompacted concrete
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu tez çalışmasında yol kaplamaları için üretilen silindirle sıkıştırılmış betonlarda (SSB), polipropilen lif ve çimentonun bir kısmı yerine uçucu kül kullanımının SSB özelliklerine etkisi incelenmiştir.Çalışmanın birinci aşamasında; bağlayıcı dozajının ağırlıkça %0, 20, 40 ve 60'ı oranlarında uçucu kül ve betonun hacimce %0, 0.25, 0.50 ve 0.75'i oranlarında polipropilen lif kullanılarak tasarlanan 16 farklı SSB'nin su muhtevaları, zemin yaklaşımı ile belirlenmiştir. İkinci aşamada ise; karışım oranları saptanan SSB'den yeterli sayıda 150/300 mm ayrıtlı silindir ve 100/100/600 mm ayrıtlı prizmatik örnekler hazırlanmıştır. Hazırlanan örnekler 20 ºC 'de su içerisinde 7, 28 ve 90 gün kür edilmiştir. Kür edilen örnekler üzerinde; tek eksenli basınç, yarmada çekme, eğilme, ultra ses ve darbe testleri gerçekleştirilerek ilgili özelikleri belirlenmiştir. Ayrıca test edilen örneklerde gerilme-birim şekil değiştirme davranışları da incelenerek üretilen SSB'lerin elastisite modülleri de saptanmıştır.Çalışma neticesinde, üretilen SSB örneklerinin başarı ile sıkıştırıldığı, uçucu kül ve polipropilen lif eklenmesi ile karışımların su muhtevalarının yükseldiği, birim ağırlık değerlerinin düştüğü görülmüştür. Üretilen SSB'lerde %40 ve %60 oranlarında uçucu kül kullanımı mekanik özellikleri olumsuz etkilemiş, polipropilen lif kullanımı ise, mekanik özellikler ve darbe etkisi açısından önemli bir oranda fayda sağlayamamıştır. Lifler sadece kırılma davranışlarını olumlu etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, effects of fly-ash and polypropylene fibers on the properties of roller compacted concrete (RCC) designed for highway pavement application were investigated.In the first part of the study; water contents of 16 different RCC mixtures, containing 0, 20, 40 and 60% fly-ash by mass of binder material and 0, 0.25, 0.50 and 0.75% the polypropylene fibers by volume of concrete, were obtained by geotechnical method. In the second part of the study; 150/300 mm cylindirical specimens and 100/100/600 mm prismatic specimens were prepared. Specimens were cured at 20 ºC in water for 7, 28 and 90 days. Uniaxial compression, splitting tensile strength, flexural strength, pulse velocity and impact tests were performed on the cured specimens and related properties were determined. Besides, stress-strain behaviour of the tested specimens were investigated to determine the modulus of elasticity of RCC mixtures.It was observed that RCC specimens were compacted successfully, water contents of the specimens were increased and unit weight values were decreased with the addition of fly ash and polypropylene fibre. The use of 40% and 60% fly-ash for RCC mixtures influenced some of the mechanical properties adversely. However, polypropylene fibre has no significant effect on the mechanical and impact properties of RCC mixtures. Fibres only influenced fractural mechanism positively.