Poliester lif özelliklerinin örme kumaşların ısıl konfor ve mekanik özelliklerine etkisi
A research on influences of the poliester fibres on thermal properties and mechanical behaviours of knitted fabrics
  1. Tez No: 213958
  2. Yazar: SİNEM BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU MARMARALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Poliester lifi, lif kesit sekli, filaman sayısı, örme kumas, mekanik özellikler, ısıl özellikler, Poliester fiber, fiber cross section, flament number, knittedfabric, mechanic features, thermal features
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Günümüz tüketicileri giysilerden güzel görünmenin yanında, davranışlarına, seçtikleri iş ve sosyal statüye vb. uyum sağlamalarını beklemektedirler. Konfor ve dayanım özellikleri, giysiler için önemli bir nitelik olarak tanımlanmaktadır ve tüketiciler açısından önemli gereksinimlerdir. Bu tez çalışmasında, günümüzde örme sanayinde yoğun bir şekilde kullanılmakta olan Poliester (PES) liflerinin kesit şekli ve filaman sayıları değiştirildiğinde, örme kumaşların ısıl konfor ve mekanik özelliklerinin değişimi ayrıntılı olarak incelenmektedir.Çalışmada farklı kesitlerde düz (FDY) Poliester iplikleri (boşluklu, yuvarlak, üçgen, W kesitler) ve aynı kesit şekline sahip (yuvarlak kesit) fakat filaman sayıları farklı tekstüre Poliester iplikleri kullanılmıştır. Kullanılan bütün numuneler 150 denye inceliğindedir. İplik numuneleri üzerinde elastikiyet ve sürtünme testleri yapılmıştır. Daha sonra her iplik numunesinden üretim koşulları sabit tutularak interlok yapıda örme kumaş numuneleri hazırlanmıştır. Örme kumaş numuneleri üzerinde gramaj, patlama mukavemeti, dökümlülük, yüzey sürtünme kat sayısı, su buharı geçirgenliği, hava geçirgenliği, kumaş kalınlığı, ısıl iletkenlik, ısıl direnç, ısıl soğurganlık, tutum (yumuşaklık-sertlik), sıra açıklığı, çubuk açıklığı, yüzey aşındırma testleri uygulanmıştır. Elde edilen değerler istatistiksel olarak değerlendirilip yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Current consumers of today expect their outfits to be suitable for their attitude, the business and social statue that they choose, besides looking good. Comfort and durability features are described as important criteria and they are important necessities among consumers In this thesis study, the changes in thermal comfort and mechanic features of the knitted fabrics which are knitted by poliester (PES) fibers which are frequently used in knitting industry with different cross sections and flament numbers are researched in detail.During the study; fully drawn (FDY) poliester threads with different cross sections (hollow, circular, triangle, W cross sections) and textured poliester threads with same cross section (circular) but with different flament number poliester threads are used. All the samples that are used have 150 denier thickness. Elasticity and friction tests are done on the sample threads. Afterwards knitted fabric samples in interlock structure are prepared from each thread sample by keeping the production conditions constant. Gravity, exploding resistance, drape, surface friction factor, water vapor permeability, air permeability, fabric thickness, thermal conductivity, thermal resistance, thermal absorption, handle (smoothness, roughness), row spacing, wale spacing, and surface abrasion tests are executed on the knitted fabric samples. The outcome data is statically evaluated and concluded.