Güney Ege'deki kadın balıkçıların sosyo-demografik özellikleri, örgütlenme eğilimleri ve sorunları
Socio-demographical aspects, organizational inclinations and problems of fisherwomen Southern Aegean region of Turkey
  1. Tez No: 213963
  2. Yazar: HURİYE GÖNCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHDET ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük ölçekli balıkçılık, Kadın balıkçı, Güney Ege, Kooperatif, Small-scale fishery, Fisherwomen, Southern Aegean, Cooperative
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avlama Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Türkiye'de kadın balıkçılar üzerine resmi veri ve çalışma bulunmamakta, kadın balıkçıların varlığı bilinmemektedir. Oysa, Güney Ege'de kadın balıkçılar, küçük ölçekli balıkçılık içinde aile balıkçılığı olarak kendisini göstermektedir.Bu çalışmanın amacı, kadın balıkçıların varlığını, demografik, sosyo-ekonomik durumlarını ve mesleki örgütlenme eğilimlerini ortaya koymak, kadınların balıkçılıktaki yerlerini saptamak, ilgililerin konuya dikkatini çekmektir. Sonuçların, olası yerel bir balıkçılık yönetimine katkı sağlaması çalışmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır.Çalışmanın materyalini Güney Ege kapsamında görüşme, anket verileri ve kooperatif kayıtları oluşturmaktadır. Çalışmada, 96 kadın balıkçı ve 21 adet kooperatif yöneticisi ile görüşme yapılmıştır. Verilerin toplanmasında kartopu örneklem yöntemi kullanılmış, bulgular SPSS istatistik programında analiz edilmiştir.Güney Ege'deki kadın balıkçıların ortalama yaşı 44 ve ortalama iş tecrübeleri 12 yıldır. Kadın balıkçıların % 4'ü tek başına, % 96'sı ise ailece balıkçılık yapmaktadır. Kadın balıkçıların % 90'nı tüm gelirini balıkçılıktan kazanmakta ve yılda ortalama 197 gün balıkçılık yapmaktadır.Çalışmanın sonuçları, kadınların balıkçılığın gerektirdiği her türlü işi (avcılık sırasında, öncesinde veya sonrasında) yapmasına rağmen arka planda kaldığını ve ilgili politikalarda göz ardı edildiklerini göstermektedir. Bu nedenlerle, kadın balıkçıların sayısının giderek azaldığı, meslek memnuniyeti ve mesleki örgütlenme eğilimlerinin olmadığı görülmektedir. Çalışma, toplumsal cinsiyete dayalı verilerin toplanmasını ve kadının balıkçılık sektörü içindeki yerinin tespit edilerek politikalara yansıtılmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
There is no official data or study concerning fisherwomen in Turkey, nor is their presence known. However, women in fisheries in Southern Aegean region find their place in subsistance fishery, which appear as another form of small-scale fishery.The aim of this study is to convey the overall presence of fisherwomen, their demographical and socio-economical positions and their inclinations of organization on the professional level, to determine their place in the fishery sector and draw the attention of those who are either directly or indirectly involved in the case. It is again another aim that the achieved results might be a contribution to a possible local fishery management.Material of the he study consists of interviews, survey data and cooperative records collected in the scope of Southern Aegean Region. Face to face interview was carried out with 96 fisherwomen and 21 fishery cooperative managers. Snowball sampling model has been used in the collection of data and analyzed in SPSS statistics software.The mean age of the fisherwomen in Southern Aegean region is 44 with an average experience of about 12 years in fishery. Almost all of the fisherwomen (96%) work with their spouses or their families while the remaining (4%) work alone. Fisherwomen earn their living from fishing only is 90 percent and they about 197 days at the sea per year.The results of the study relate that although women have been addressing to every demand of fisheries during the harvest, pre-harvest and pos-harvest phases, they are pushed in the background in almost every situation pertaining to the industry and have been neglected in related policies. It is observed thus that the fisherwomen are drastically increasing in number while they are not satisfied with their job nor they tend to organize on the professional level. The study proposes also that gender-oriented data should be collected, and position of women in the fisheries sector should be brought forth to be reflected on the policies.