İznik Gölü'nün (Bursa) zooplanktonu üzerine araştırmalar
Investigations on the zooplankton of İznik Lake (Bursa)
  1. Tez No: 213969
  2. Yazar: MERAL APAYDIN YAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. RUŞEN USTAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Su Ürünleri, Biology, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: İznik Gölü, Zooplankton, Fauna, Mesotrof-Ötrof, İznik Lake, Zooplankton, Fauna, Mesotrophic-Eutrophic
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu çalışmanın amacı, plankton açısından zengin olan İznik Gölü'nün zooplankton faunasını kalitatif ve kantitatif yönden incelemek ve Türkiye fauna çalışmalarına katkıda bulunmaktır.Bu amaçla Ocak - Aralık 2006 tarihleri arasında, gölde belirlenen 4 istasyondan vertikal ve horizontal plankton örnekleri toplanmış, fiziko-kimyasal parametreler içinde su örnekleri alınmıştır. Gölün en derin noktasını oluşturan 3 numaralı (Göllüce) istasyondan 0-55 m derinlikler arasında her 5 m de alınan su örneklerinin temperatür ölçümleri sonucunda gölde Ağustos ayında yüzey ve dip suyu sıcaklığı arasında 18.6 º C'lik bir farkın bulunduğu, dolayısıyla yaz mevsiminde temperatür tabakalaşmasının gerçekleştiği belirlenmiştir.Çalışma sonunda İznik Gölü zooplankton faunasının Rotifera (35 tür), Cladocera (14 tür) ve Copepoda (5 tür) gruplarından oluştuğu tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerden Rotifera'dan Brachionus calyciflorus, B. angularis, Notholca squamula, N. acuminata, Euchlanis dilatata, E. deflexa, Platyias quadricornis, Trichocerca similis, T. cylindrica, T. chattoni, T. lophoessa, T. bicristata, Aplanchna girodi, Conochiulus coenobasis, Synchaeta pectinata, Lecane luna, L. bulla , L. stenroosi, L. clostrocerca, L. lunaris, Lepadella patella, Dicranophorus forcipatus, Mytilina mucronata, Lophocharis salpina, Trichotria tetractis, T. pocillum, Testudinella patina, Hexarthra fennica, Collotheca sp, Digononta; Cladocera'dan Diaphanosoma lacustris, D. chankensis, Daphnia cucullata, Ceriodaphnia quadrangula, Macrothrix laticornis, Alona rectangula, Leydigia leydigi, Graptoleberis testudinaria, Cyhdorus sphaericus, Pleuroxus aduncus, P. trigonellus, Alonelle excisa, Phrixura rostrata; Copepoda'dan Eucyclops macruroides, Paracyclops fimbriatus, Cyclops vicinus, Thermocyclops crassus, türleri İznik Gölü'nden ilk kez bildirilmektedir.Çalışmamızda, tüm istasyonlardaki trofik durum indeksi (TSI) değerlerine bakıldığında minimum değerin (21) Mayıs ayında, maksimum değerin ise (66) Şubat ayında gerçekleştiği belirlenmiştir. I., II. ve IV. istasyonların mesotrof-ötrof özellikten ötrof duruma doğru ilerlediği; III. istasyonun ise mesotrof-ötrof özellikte olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, is to determinate the zooplankton fauna of İznik Lake which have very high species richenest of plankton as qualitative and quantitative and contribute the fauna studies in Turkey.So, in the choosen four station vertical and horizontal plankton and water samples for physical-chemical were taken between January-December 2006. Respect to temperature measurement of water samples which were taken in the deepest point of lake where three number station (Göllüce) in per 5 meters from surface to bottom (0-55 m) was determined 18.6 º C differences and occurence temperature stratification in August.At the end of study, determined that the Rotifera (35 species), Cladocera (14 species) and Copepoda (5 species) were composed of zooplankton fauna of İznik Lake. The determination of these species Brachionus calyciflorus, B. angularis, Notholca squamula, N. acuminata, Euchlanis dilatata, E. deflexa, Platyias quadricornis, Trichocerca similis, T. cylindrica, T. chattoni, T. lophoessa, T. bicristata, Aplanchna girodi, Conochiulus coenobasis, Synchaeta pectinata, Lecane luna, L. bulla, L. stenroosi, L. clostrocerca, L. lunaris, Lepadella patella, Dicranophorus forcipatus, Mytilina mucronata, Lophocharis salpina, Trichotria tetractis, T. pocillum, Testudinella patina, Hexarthra fennica, Collotheca sp, Digononta of Rotifera; Diaphanosoma lacustris, D. chankensis, Daphnia cucullata, Ceriodaphnia quadrangula, Macrothrix laticornis, Alona rectangula, Leydigia leydigi, Graptoleberis testudinaria, Cyhdorus sphaericus, Pleuroxus aduncus, P. trigonellus, Alonelle excisa, Phrixura rostrata of Cladocera; Eucyclops macruroides, Paracyclops fimbriatus, Cyclops vicinus, Thermocyclops crassus, of Copepoda were recorded for he first time in İznik Lake.In our study, was determined maximum trophic state index (TSI) value as (66) in February and minimum value as (21) in May. Also, mesotrophic-eutrophic state of lake towards to eutrophic state in the I. II. IV. stations, and III. station was mesotrophic-eutrophic state.