Ses verilerine sıkıştırılmış ve şifrelenmiş ham verilerin gömülmesi
Embedding compressed and encrypted raw data into audio files
- Tez No: 214022
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TURAN ÖZCERİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Sayısal Ses, Veri Gizleme, Sırörtme, Şifreleme, Sıkıştırma, Supplier : Digital Voice, Data Hiding, Steganography, Data Compression, Cryptology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüzde veri gizleme (steganografi), Veri Şifreleme (Cryptography) ve Veri Sıkıştırma (Data Compression) teknikleri özellikle kablosuz iletişim sistemleri içerisinde giderek artan bir öneme sahip olmaktadır. Çoklu ortam ve bilgi güvenliği uygulamaları gibi güncel gereksinimler ile veri gizleme üzerine yapılan çalışmalar da yoğun bir talep ve ilgi görmektedir.Bu tezde sunulan projenin temel amacı; sayısal ses içerisinde gönderilecek verinin daha güvenli ve hızlı iletimi için şifreleme ve sıkıştırma yöntemleri kullanarak gizli veri transferinin kablosuz ortamda gerçekleştirilmesidir. Bu nedenle kablosuz ortamda transfer edilen sayısal ses içerisine veri/dosya gömme uygulaması gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda gerçek zamanlı ses haberleşmesi yapmaktadır.Tez çalışmalarında donanım aracı olarak kablosuz haberleşme yapabilen iki adet değişik özelliklere sahip bilgisayar ve bir adet Erişim Noktası (Access Point), yazılım aracı olarak ise Borland Delphi 7.0 programlama dili kullanılmaktadır.Örnek çalışmaların sonucunda, elde edilen sonuçlar sunularak başarım değerlendirmeleri yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Techniques for information hiding (Steganography), Cryptography, Data Compression have nowadays become increasingly more sophisticated and widespread. Researches on information embedding, have received considerable attention for a decade due to its potential applications in multimedia and information security.The main objective of this research presented is to design and implement encrypted and compressed hidden data transfer within digital voice for wireless communications. For this reason, the application is used for file embedding within digital voice. Furthermore, this application enables a conventional wireless realtime voice communication.In this research, two different computers and an access point are utilized. These computers are equiped with wireless communication tools and software components. The application software is developed with Borland Delphi 7.0 programming language.Examples of application results of the softwares have been presented and their performances have evaluated.