Web tabanlı otomasyon sistemi tasarımı ve yapımı
Design and application of a web based automation system
  1. Tez No: 214023
  2. Yazar: FATİH KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ FUAT BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: web tabanlı otomasyon, sıcaklık kontrolü, motor kontrolü, uzaktan izleme, Web Based Automation, Temprature Control, Motor Control, Remote Monitoring
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma, hızla gelişen internet teknolojisinin uzaktan kontrol, veri toplama ve izleme sistemleri için kullanılmasını hedeflemiştir. Bu sistemlerin web tabanlı denetimi ve izlenmesi birçok alanda önemli avantajlar sağlamaktadır. Amaca yönelik olarak bir sıcaklık kontrol sistemi tasarlanmıştır. Sıcaklık bilgisi bir algılayıcıdan okunarak, web arayüzünde gösterilmektedir. Ortam sıcaklığı, ısı kontrol elemanlarının kontrolü ile ayarlanmaktadır. Sisteme bir de adım motor kontrolü ilave edilmiştir. Adım motor istenen yönde belirli miktarlarda hareket ettirilmektedir. Tasarlanan web arayüzünde, ortamın canlı görüntüsü bir web kamerası kullanılarak yayınlanmaktadır. Böylece cihazların ve sistemlerin uzaktan denetimi ve izlenmesi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to use fast growing internet technology for remote control, data collecting and monitoring systems. Controlling and monitoring of these systems by using Web, provides many advantages in different area. As aimed in this work, a temperature control system has been designed. Temperature data, which are obtained from the temperature sensor, are shown on a Web interface. Ambient temperature can be controlled using the temperature control components. Besides this, a step motor control unit has been added to the system. The step motor can be turned through in every direction in a specific amount of step. Live image of the environment can also be seen on the Web interface using a Webcam. Thus, remote controlling and monitoring of the equipments and systems have been achieved using the Web.