Türkiye'de kadın emeğinin değişen yapısı: Enformal kesimde kadın emeği ve kadın emeğine talep
The chaning structure of the woman labour in Turkey: The woman labour in informal section and the demand for the woman labour
- Tez No: 214152
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN KUTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadın Emegi, enformel kesim, enformellesme, ekonomik kriz, tekstil, esnek üretim, emek talebi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalısma, Türkiye'de kadın emeginin toplumsal yerini ve yapısal özelliklerini, küresellesmenin üretim ve emek süreçlerinde yarattıgı etkiler açısındananlamaya dönük bir çabanın ürünüdür. Çalısmada, enformellesme sürecinde kadınemeginin, enformel iliskiler ve süreçlerdeki etkin rolü açıga çıkarılmaktadır. Küçüküretimin yeniden gündeme geldigi son yıllarda ?enformellesme? sürecinde, enformelkesimde kadın emegine talepte artıs yasanmaktadır. Enformel kadın isgücününolusumunun ardında, sosyal bir mekan olarak gecekondulasma, sosyal iliskiler olarakenformel iliskiagları incelenmistir. Kadın emeginin sosyal yapısı, sosyal bir süreçolarak kentlesme ve göç dinamikleri bakımdan ele alınmıstır. Türkiye'de güvencesizkadın çalısanların agırlıkla yer aldıgı tekstil sektörü, çalısmanın örnek alanı olarakseçilirken, sektörün ?enformellesmis? istihdam yapısı ve kadın emegine dayalıüretim süreçleri göz önüne alınmıstır. Çalısmamızda, Türkiye'de yasanan 2006tekstil krizi ile analoji kurularak, ekonomik krizlerin asılmasında esnek üretim veenformel iliskilerde özne olan kadın emeginin önemli rolünün nedenleri açıgaçıkarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is a product of an attempt towards understanding the socialsituation and structural charecteristics of women labour in terms of the effects ofglobalisation on the production and labour processes. The active role of womenlabour on the informal relations and processes through the informalisation processesis unfolded in the study. In the previous years as the small scale production hasregained currency through the informalisation process, the demand for the womenlabour has increased. Undelying the formation of informal women labour, theshanties as a social locality and informal relation nets were examined. The socialstructure of the women labour is handled in the context of urbanisation and migrationdynamics. While the textile sector in which the women workers without guaranteeare a mass is chosen as the sample field for this thesis, the ?informalised?employment structure and the production relied on women labour are taken intoconsideration. Forming an analogy with the 2006 Textile Crisis in Turkey, thesignificant role of women labour that is subject to the flexible production andinformal relations is evinced in the thesis.