Coğrafya öğretiminde 5e modelinin bilimsel süreç becerilerine, akademik başarıya ve tutuma etkisi
The effects of 5e model on the scientific process skills, academic achievement and attitude towards the geography course
  1. Tez No: 214836
  2. Yazar: ÇAĞRI ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE SAYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretimi, 5E Modeli, Öğrenme Döngüsü, Geleneksel Coğrafya Eğitimi, Bilimsel Süreç Becerileri, Akademik Başarı, Coğrafya Dersi Tutum Ölçeği, Geography Teaching, 5E Model, Learning Cycle, Traditional Geography Teaching, Science Process Skills, Academic Achievement, Geography Course Attitute ScaleNumber of
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu araştırmanın amacı; 5E modelinin, ortaöğretim 9. sınıf coğrafya dersi Doğal Sistemler öğrenme alanının ?İklim Bilgisi? bölümünün öğretiminde öğrencilerin bilimsel süreç becerileri, akademik başarıları ve coğrafya dersine yönelik tutumları üzerindeki etkisini belirlemektir.Araştırma yöntemi olarak deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin bilimsel süreç becerileri ve akademik başarılarındaki gelişmeyi ölçmek için araştırmacı tarafından geliştirilen ?Bilimsel Süreç Becerileri Testi? ve ?Akademik Başarı Testi?, coğrafya dersine yönelik tutumlarını ölçmek için ise Demirkaya (2003)'dan yararlanarak Coşkun (2004)'un geliştirdiği likert türü ?Coğrafya Dersi Tutum Ölçeği? kullanılmıştır. Çalışmanın alt problemlerinin çözümlenmesinde; frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma değerleri ile bağımsız gruplar için t-testi, bağımlı gruplar için t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve çift yönlü varyans analizi (repeated measures) kullanılmıştır.2006-2007 eğitim öğretim yılı bahar dönemi Kırşehir Mehmet Akif Ersoy Lisesi 9. sınıflardan seçilen denk bir deney ve iki kontrol grubu üzerinde çalışma gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda ders araştırmacı tarafından yapılandırmacı yaklaşıma dayalı 5E modeli kullanılarak, kontrol-1 grubunda ders araştırmacı tarafından geleneksel öğretim etkinlikleri kullanılarak ve kontrol-2 grubunda ders yürürlükteki coğrafya müfredat programı etkinlikleri kullanılarak coğrafya ders öğretmeni tarafından yürütülmüştür. Araştırmaya 38 kız 38 erkek olmak üzere toplam 76 öğrenci katılmıştır.Araştırmanın bulgularına göre; yapılandırmacı yaklaşıma dayalı 5E modelinin kullanıldığı deney grubundaki öğrencilerin bilimsel süreç becerileri, akademik başarıları ve coğrafya dersine yönelik tutumları derslerinin araştırmacı tarafından geleneksel öğretim etkinlikleri kullanılarak yürütüldüğü kontrol-1 ve derslerinin okul coğrafya dersi öğretmeni tarafından yürürlükteki coğrafya dersi müfredatındaki etkinlikler kullanılarak yürütüldüğü kontrol-2 gruplarındaki öğrencilere göre anlamlı düzeyde farklılık göstermiştir. Deney grubundaki öğrencilerin cinsiyetlerine göre coğrafya dersi tutumlarında ve bilimsel süreç becerilerinde erkek öğrencilerin lehine bir farklılık tespit edilmişken, akademik başarılarında bir farklılık tespit edilmemiştir. Hem kontrol-1 hem de kontrol-2 grubundaki öğrencilerin cinsiyetlerine göre bilimsel süreç becerilerinde, akademik başarılarında ve coğrafya dersi tutumlarında bir farklılık tespit edilmemiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre 5E modelinin coğrafya öğretiminde kullanılması önerilmektedir.Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effectiveness of 5E model on students? science process skills, academic achievement and their attitudes to Geography course during teaching of the subject ?Climate? in Natural Systems.In this study, the experimental design method was used. To assess the students? scientific process skills and the development in their acedemic achievement, ? Science Process Skills Test? and ?Academic Achivement Test? developed by the researcher was used and to assess students? attitudes towards geography course ?Geography Course Attitude Scale? a likert type scale developed by Coşkun (2004 ) and referred to Demirkaya (2003) was used. The data collected from the questionnaire items were analyzed using frequencies, percentage, arithmetic mean, standard deviation and t-test for independent groups, paried variables t-test, one way Anova and Two-Way Anova ( repeated measures) were used.The study has been carried out on experimental group and two control groups of Grade 9 students at Kırşehir Mehmet Akif Ersoy High School in 2006-2007 educational year. The course has been taught using 5E model based on constructivist approach in treatment group by the researcher, in control-1 group, the course has been taught using traditional teaching methods by the researcher and in control-2 group the course has been taught using current geography cirruculum by the geography course teacher. The participants of the study were 38 girls and 38 boys, totally 76 students.The results revealed that there was a significant difference between science process skills, academic achievement and attitudes of the experimental group students towards Geography course taught by the researcher using 5E model and the control-1 group taught by the researcher using traditional teaching methods and control-2 group taught by the course teacher using the current Geography course cirriculum.While there was a significant difference between the science process skills, academic achivement and attitudes of the male students and female students by gender in the favour of male students, there was no significant difference in their academic achievement.There was no significant difference in the science process skills, academic achievement and attitudes of the students towards Geography course among control-1 group and control-2 group by gender. According to the results of the study ,E5 Model is recommended to use in geography teaching.Science Code: