20 numaralı Antakya şeriyye sicili (h. 1245-1246 / c.1829-1831)
The ser?iyye notebook with number 20 of Antakya (h. 1245-1246 / c.1829-1831)
  1. Tez No: 215632
  2. Yazar: NURAY BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Antakya, Şer`iyye Sicili, Tereke, Kaza, Köy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
H.1245-1246 / M. 1829-1831 yılları arasını kapsayan 20 No'lu Antakya Şer`iyye sicil defteri toplam 161 belgeden oluşmaktadır.Osmanlı Devleti'nde görevli oldukları bölgede kaldılar tarafından kaleme alınan şer`iyye sicil defteri genel olarak Türk tarihi açısından önem arz eden vesikalardır.Özelde ise bu defter Osmanlı tarihi açısından çok önemlidir. Şer`iyye Sicil defterleri ait oldukları dönemlerin ve bölgelerin askeri, dini, iktisâdi ve idari özelliklerini yansıtması bakımından birinci elden kaynaktır. Diğer Şer`iyye Sicil defterlerinde olduğu gibi bu Şer`iyye Sicil defterinde de Antakya'nın tarihi ve Osmanlı dönemlerindeki durumu hakkında bilgiler verilmektedir.Osmanlı dönemindeki Antakya araştırılırken , kadı sicillerine mürâcaat edilmeden yapılan çalışmalar eksik kalacaktır. Bu nedenle , yapılan çalışmada kadı sicillerinin tanımı, tarihi, şer`iyye mahkemeleri'nde görevli me'mûrlar, Antakya'nın tarihi ve Osmanlı dönemindeki Antakya konuları hakkındaki bilgiler araştırmaya dahîl edildi.İncelediğimiz 20 No'lu Antakya Şer`iyye Sicil Defteri ait olduğu döneme ait Antakya şehrindeki mahalle, nahiye, köy ve mezralar hakkında birçok bilgi sunmaktadır. Bu bilgiler arasında; yukarda sayılan yerleşim yerlerinin isimleri, sayıları, nasıl ve kimler tarafından yönetildiği, buralarda yaşayan insanların yaşam tarzları, ekonomik durumları, ev ve giyim eşyaları, insanların hukuki durumları gibi bilgiler yer almaktadır.Genel olarak çalışmamızı 3 bölüm halinde topladık;Birinci bölümde; şer`iyye sicillerinin önemi ve şer`iyye sicilleri hakkında genel bilgiler verdik.İkinci bölümde; Antakya şehrinin kısa bir tasnifi ve özetlerini yaptık.Üçüncü bölümde; 20 No'lu Şer`iyye sicil defterinin günümüz Türkçesine çevirisini yaptık.
Özet (Çeviri)
The şer`iyye sicil notebook with number 20 of Antakya, whic cotains the years of 1245-1246, 1829-1831a.d.consists of 161 documents.İn Otoman Empire The Şer`iyye Sicil Notebooks writtenn by judges in their official regions, which are very important for Otoman history. The Şer`iyye Sicil Notebooks are source from first hand by reflecting the period?s and region?s miltary,religious,economic and administrative features. Like the The Şer`iyye Sicil Notebook,this register notebook informs about the social life of Antakya.While examining Antakya in the ottoman term, investigation to be made without consulting the qadi registers wouldn?t be enough. There for mach intelligence about definition and history of qadi registrations, officas in canonical courts, history and matters of Antakya in the Ottoman term has been included in investigation.With number 20 of Antakya Şer`iyye Sicil notebooks which we examine gives information us about district , savb districts, savb ? districts, villages anda rable fields in Antakya. Within this informations about the settling places which we count above, their names, numbers, how they manage and wo manages them and the lifestiles of theese people, their economic stuations, house and cloting object and juridical stuations between people.Generalli we collect our study under 3 main part :İn first part we gave general information about the importance of Şer`iyye Sicils and we gave information about Şer`iyye Sicils .İn second part, after we gave a short information about Antakya?s history we mention Antakya?s managerios economic cultural and social structure in the light of whith number 20 of Antakya Şer`iyye Sicil notebook.İn third part we made translation of whith number 20 of Antakya Şer`iyye Sicil to todays Turkish language.Keywords : Antakya, Şer`iyye Sicil, Law estate, District, Village