Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının çevre ve ormancılık politikalarındaki yeri
The role of the enviromental and forestry policies of non govermental organisations in turkey
  1. Tez No: 215689
  2. Yazar: AHMET KISA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKTEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre ve Ormancılık Politikaları, Küreselleşme, Sürdürülebilirlik, Kalkınma Planları, Katılım, Sivil Toplum Kuruluşları, Policies of Enviroment and Forestry, Globalisation, Sustainability, Develpoment Plans, Participation, Non-Govermental Organisations
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
1970'li yıllarda çevresel değerlerin korunmasına yönelik olarak filizlenmeyebaşlayan yönetimsel ve toplumsal hareketler, 1980'ler sonrası gerek dünyada,gerekse ülkemizdeki konjonktürel değişimler neticesinde, sivil toplum örgütleritarafından sahiplenilerek ülke gündemlerine taşınmıştır.Bu çalışma esas olarak Türkiye'de çevre ve ormancılık alanlarında faaliyetgösteren sivil toplum kuruluşlarının, yapıları ve karşılaştıkları sorunların tespitedilerek, çevre ve ormancılık politikalarındaki rolünün belirlenmesine yönelik birdeğerlendirmeyi içermektedir. Uluslararası gelişmeler ışığında şekillenen çevre veormancılık politikalarının, yönetime katılım yollarının ülkemizde nasıl bir gelişimçizgisi izlediğinin belirlenmesi amacıyla uluslararası etkinlikler, kalkınma planlarıincelenmiştir. Çalışmanın odak noktasını oluşturan Sivil toplum kuruluşlarının çevreve ormancılık alanlarındaki yerini belirleyebilmek için sivil toplum kuruluşlarının;çevre ve ormancılık sorunlarına yaklaşımları, örgüt yapıları, karşılaştıkları sorunlarkendi bakış açılarıyla belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışma sonucunda ülkemizde halen emekleme dönemini yaşayan siviltoplum kuruluşlarının özellikle mali yetersizlikler, gönüllü katılım azlığı ve kamukurumlarının ilgisizliğini ortadan kaldırabilirlerse, toplumun tüm kesimlerinin yeralması gereken çevre ve ormancılık politikalarında ana aktörlerden birisi halinialacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Administrative and social actions aimed to preserve enviromental values thatstarted to develop in the 1970?s were transperred to the country?s agenda after 1980?sbeing considered as their own issued by non-govermental organisations as a result ohhaving economic and social changes that have taken place both in the world and inour country.This study basically consists of an evaluation to determine the roled of nongovermentalsociety organisations acting in the enviromental and forestry policiesaccording to their structures and difficulties that they faced. International activitiesand development plans have been studied to determine how the enviromental andforestry policies formed under the guidance of international progres and the ways ofparticipation in the administration in our country. The focus of this study is todetermine the place of non-govermental organisations in the enviromental andforestry areas, for this objective, non-govermental organisations; apporaching theenviroment and forestry problems, structure of the organisations and difficulties thatappeared.At the end of this study, we came to the conclusion that; if non-govermentalorganisations which are in the early stages of their development can manage toovercome especially the difficulties of financial in sufficencies and involuntaryparticipaction of people and insufficient interest of govermental institutions, they canbecome important actors in the enviromental and forestry policy areas where allsections of society should participate.