Avrupa Birliği'ne tam üyelik başvurusuna giden süreçte turgut özal'ın yaklaşımları,çalışmaları ve politikası
Turgut Özal's approaches,studies and policies for the process of the application to a full membership to European Union
- Tez No: 215688
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM GÜRKAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Topluluğu, Tam Üyelik Başvurusu, Turgut Özal, TurgutÖzal'ın Politikaları, Türkiye-AB İlişkileri, European Union, Full Membership Appeal, Turgut Özal, Turgut Özal?sPolicy, Turkey-EU Relationship
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik davasının mazisi, Osmanlı İmparatorluğu'nunson dönemindeki yenileşme hareketlerine kadar gider.Bu hedef, Türkiye Cumhuriyeti'nin Atatürk'ün önderliğinde kurulmasıyla beraberbatılılaşma, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma ve kalkınma hamlesi olarak devamettirilmiştir.Avrupa Birliği'ne üyelik hedefi, Türkiye Cumhuriyeti'nin dış ilişkilerinde ortaklıkmüracaatını yaptığı 1959 yılından beri en önemli gündem konularından birisi olagelmiş,Avrupa Birliği'yle ilişkilerindeki politikası ?Avrupa'yla bütünleşme? olarak şekillenmiştir.1963 yılında Ankara Antlaşması'nın, 1970 yılında Katma Protokol'ün imzalanması önemlidönüm noktalarıdır.Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle ilişkilerinin gelişim sürecinde, Turgut ÖZAL'ın tarihigirişimiyle 14 Nisan 1987 tarihinde yapılan tam üyelik başvurusunun çok özel bir yeri vardır.Özal bu başvuruyu yaparak, bu konuda 1959'da yapılan ortaklık müracaatından berigösterilen gayret ve çabalara tarihi bir boyut ve bütünlük getirmiş, bu sürece yeni bir aşamaeklemiştir.Özal'ın politikaları zaviyesinden Avrupa Birliği, Türkiye için demokratikleşmeyolunda itici bir vasıta, ekonomik açıdan büyük bir pazar, güvenlik açısından stratejik birortak, çağdaş-kalkınmış bir ülke olma açısından da önemli bir modeldir. Türkiye, AvrupaBirliği'ne tam üyelik müracaatını yaparken kendi toplumu için çağdaş değerleri hedef olarakseçmiştir. Çünkü Türkiye, bu kriterleri her şeyden önce kendi insanının refahı, kalkınması veilerlemesi için istemektedir.Özal'a göre ?ekonomik liberalizasyonun ve diğer reformların amacı, AvrupaTopluluğu'na tam üye olarak katılmak için gerekli şartları hazırlamaktır.?Özal'ın en önemli hedefi, dünyanın ileri batılı ülkeleri arasına girmiş bir Türkiye'ydi.Özal, Avrupa Birliği'ne tam üyelik başvurusunu da bu amacın en önemli aşamalarından biriolarak görüyordu. Bugün de Türkiye'nin dış politikasının en önemli gündemi, AvrupaBirliği'ne tam üye olma yolunda yürütülen mücadeleler, politikalar, uyum ve müzakereçalışmalarıdır.
Özet (Çeviri)
The past of the Turkey?s membership to the European Union goes till the OttomanEmpire?s regeneration movements.This goal (aim), perpetuated as westernize, reaching the level of modern civilizationsand assaulting improvement, with establishing of The Turkish Republic by the leadership ofAtaturk?s.The goal to be a member of European Union becomes the most important journal casetill appealed in 1959 to be partnership in the foreign relations and the politics with EuropeanUnion acquired a shape as integration with Europe. The important milestones are, concludingAnkara Treaty in 1963 and Katma Protocol in 1970. Turgut ÖZAL?s historical attempt ofapplication to get a full membership in 14 April 1987 at the development process withEuropean Union of Turkey?s had a very special place. By this application of Özal?s, added anew historical dimension and integrity to efforts from the partnership appeal in 1959, added anew milestone to this process.Point of Özal?s policy view the European Union, the driving force behind the path ofTurkey?s being democratic, a big market as economic angle, a strategic partner in security, animportant model to be a modern ? developed country.Turkey, selects modern assets to the community as a goal while appealing a fullmembership to the European Union. Because, Turkey wants this criteria first of all comfort,development and improvement of its own people.According to Özal, purpose of the economical liberalization and the other reforms is toprepare the necessary clauses to be a full member to the European Union. The most importantgoal of Özal, wanting Turkey in to the World?s advanced westerner countries. Özal,considered appealing to European Union a full membership application is the most importantstage of this purpose. Today the important journal of foreign policy of Turkey is negotiations,observance attempts, politics and encounters on being a full member to European Union.