Suyun fiyatlandırma politikası çerçevesinde sanal su yaklaşımı üzerine bir değerlendirme
Virtual water assessment as a part of water pricing policy
  1. Tez No: 215714
  2. Yazar: ÖMER DİLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT AYTEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Water, Economy, Economy Policy, Virtual Water, Pricing
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada günümüzde büyük sorun teşkil eden ?Su? sorunu üzerine, bir takım bilgileri ve verileri bir araya getirerek, konuya ekonomik bir bakış açısı getirmeyi amaçladık.Öncelikle su sorununun çevre sorunları içerisinde öne çıkmaya başladığı yıllardan başlayarak günümüze kadar uzanan suyun hem çevre, hem de ekonomik anlamda gelişimini inceledik. Bu gelişim süreci içerisinde 1992 yılı bizim için kritik bir yıl olmuştur. Çalışmanın ana başlıklarından olan suyun ekonomik boyutu, 1992 yılında düzenlenen Dublin konferansının sonuç bildirisine dayanarak su ekonomik bir mal olarak ilan edilmiştir.Ekonomik bir mal olarak suyun ele alınması birçok su sorununun üstesinden gelinebilmesi için bir başlangıç noktası olmuştur. Bu bağlamda suyun talebinin yönetilmesi, kaynakların korunması ve kollanması ve tüketimde etkinlik gibi başlıkların su üzerine yapılacak ekonomik değerlendirmeler ile olacağı düşünülmüştür. Temel politika araçlarından en önemlisi ise suyun fiyatlandırılması olmuştur.Fiyatlandırma ile ilgili bir takım tavsiyelerin yer aldığı araştırmamız da su için önemli bir başka başlık ise suyun ticareti idi. Suyun ticareti doğrudan yapıldığında yüksek maliyetler gerektirmekteydi, bunun sonucunda ?Sanal Su? diye bir kavram ortaya atılmıştır ve suyun ticaretinin gerek tarım, gerek endüstriyel alanda üretilen ürünler, gerekse de hizmet alanında sunulan hizmetlerle yapılabileceği savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, we have focused on now a day?s problem ?Water?. We put together some data?s and researches to make an economic point of view to the water problem.We started from the years when water problem became an important topic of environment. As years past the importance of water rose. In the year 1992 water was accepted as an economic good regarded to the results of Dublin conference.Treating water as an economic good was expected by allot of people for the solution of water trouble. Looking from this point view, the aim of this process was to manage demand, conservation of resources and optimization in consumption, ext. To reach this aim the main policy instrument was ?Pricing?.Treating water as an economic good also had another problem which was the trade of the good. This criss is still trying to be solved by the ?Virtual Water Trade?. By virtual water trade, economist are aiming to trade water not directly because of its high transport cost, but doing the indirectly by virtual water trade.