Tüketim kültürünün üniversite gençliği üzerine etkisi (S.D.Ü. örneği)
The effect of consumption culture on the university youth (sdu case)
- Tez No: 215715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Tüketim, Tüketim Kültürü, Üniversite Gençliği, Toplumsal Kimlik, Toplumsal Statü, culture, consumption, culture of consumption, University youth, social identity, social status
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Tüketim kültürü, tüketim ürünlerinin ve hizmetlerinin kullanımının ötesinde, toplumsal statüyü ve kimliği tanımlama biçimi olarak giderek önem kazanmaktadır. Bu kültür, özellikle gençlik tarafından daha da önemsenmekte ve yaşam biçimlerini tanımlama vasıtası olarak değerlendirilmektedir.Bu çalışmanın amacı, Süleyman Demirel Üniversitesinde okuyan öğrencilerin tüketim davranışlarının ve eğilimlerinin şekillenmesinde tüketim kültürünün etkisini incelemektir. Bu amaçla çalışmada kültür ve tüketim kavramları çerçevesinde üniversite gençlerinin sosyo-demografik özelliklerinin yanında moda, reklâm, marka, mekân gibi değişkenler aracılığıyla tüketimlerini nasıl anlamlandırdıkları açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Culture of consumption gains gradually an importance as a figure of social status and identity at the beyond of the usage of products and service consumption. This culture is being considered and appreciated particularly by youths as a tool of expression of their life style.The aim of this study is to analyze the effect of culture of consumption on the consumption behavior and shaping tendency of those students who have been studying at Süleyman Demirel University. For this purpose, it is tried to explain at this study how the students interpret their consumption in the framework of the notions of culture and consumption by means of some factors such as advertisements, fashion, trademark alongside the socio-demographic features of the university youths.