Hazır giyim sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının kalite ile ilişkisi
Relation between occupational health and safety applications and quality in clothing industry
- Tez No: 215801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ODAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: 1 ) İsçi Sağlığı ve Güvenliği 2 )Hazır Giyim 3) Kalite, Occupational Health and Safety, Clothing Indusrty, Quality
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Gelişen teknoloji ve çalışma hayatındaki yeniliklerle birlikte işletmelerin en önemli kaynağı olan insan, özellikle emek yoğun sektörlerde daha da ön plana çıkmaktadır. Önceleri yalnızca maliyet unsuru olarak düşünülen iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları artık sosyal sorumluluktan öte işletmeler için karlılık ve saygınlık gibi avantajlar da sağlamaktadır.İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının amacı iş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak, daha sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamaktır. Aynı zamanda bu uygulamaların işverenler açısından avantajları ve uzun dönemde maddi katkıları da bulunmaktadır.Ağırlaşan rekabet koşullarında vazgeçilmez bir unsur olan kalite ile İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları arasında bir ilişki bulunup bulunmadığını araştırmaya yönelik bu çalışmada ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri olma özelliğini koruyan hazır giyim sektörü, gerek ülke ekonomisi açısından önemi gerekse istihdam edilen çalışan sayısının fazla olmasından dolayı tercih edilmiştir.Bu çalışmada, iş sağlığı ve güvenliği, kalite ve hazır giyim ile ilgili kavramsal bilginin ardından İzmir ilinde oluşturulan örneklem grubu ile alan çalışması ve Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren bir hazır giyim işletmesinin İş sağlığı ve Güvenliği uygulamaları öncesindeki ve sonrasındaki durumu incelenecektir.
Özet (Çeviri)
With the developing technology and renovations in business life, man, the most essential source of industry is becoming foremost. Previously occupational health and safety considered the only element of finance is henceforth providing advantages such as profit and esteem for industries more than social responsibility.The purpose of occupational health and safety applications is not only to protect the workers from industrial accidents and occupational diseases but also to provide better working conditions. In the meantime, these applications have advantages and financial contributions for the employers in the long term.In this study, on a search inclined to find whether there is or isn't an existence of relationship between occupational health and safety applications and quality, an inevitable factor in more serious competitional conditions, Clothing Industry preserving of our country's one of the locomotive sectors, is preferred its importance for country's finance as well as the number of workers employed.In this study, after the conceptional information about occupational health safety, quality and clothing ındustry a pilot group formed in Izmir and former and latter condition of clothing industry in Izmir Agean Free Zone will be interrogated.