İşçinin işverenin talimatlarına uyma borcu
Employers obligation to comply with employers instructions
- Tez No: 215804
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERKAN ODAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Obligation, Binding Quality, Management Right, Instruction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Hizmet akdi ile is iliskisinin kurulması sonucu isçi ve isverene gerek yasaların emrettigi gerekse sözlesmeden dogan birtakım borçlar yüklenmektedir. isçinin borçlarından biri olan isverenin talimatlarına uyma borcu, çalısmamızın konusunu olusturmaktadır. ilk bölümde, is hukukunun temel kavramlarından olan isçi, isveren ve hizmet sözlesmesi kavramları çalısma hayatımızı düzenleyen çesitli kanunlar bakımından ele alınmıstır. ikinci bölümde, konumuzun çerçevesini olusturan isçinin borçlarına yer verilmis; rekabet yasagı, isçinin is görme, özen ve sadakat borçları açıklanarak konulara emsal teskil eden Yargıtay kararlarıyla incelenmistir. Üçüncü ve son bölümde ise, isverenin yönetim hakkı, is sözlesmesinin bagımlılık unsuru kapsamında tanımlanmıs, bu hakkın isverenler tarafından isyerinde kullanılması, bunu kullanırken kanunların ve yasaların getirdigi sınırlamalar üzerinde durulmustur. Ayrıca yönetim hakkını sınırlayan Medeni Kanunun kisilik hakları ilkesinin, Yeni Borçlar Kanunu Tasarısındaki olusumuna da yer verilmistir. Nihayet, isverenin yönetim hakkının kullanım sekli olan talimat verme hakkı ve bunun karsılıgı isçinin talimatlara uyma borcu ele alınmıs, talimat kavramı, türleri, uygulamadan örnekler ve isçinin talimatlara uymamasının sonuçları yine pek çok emsal Yargıtay kararlarıyla örneklendirilerek incelenmistir. Anahtar Kelimeler : 1) Borç 2) Bagımlılık 3) Yönetim Hakkı 4) Talimat 5) Uyma Borcu.
Özet (Çeviri)
There are certain obligations charged to the employee and employer both ordered by the laws and born by the contract in result of conclusion of the labor contract and establishment of the business relation. One of employee?s obligations, which is the obligation to comply with employer?s instructions, is the subject of our study. In the first chapter, employee who is bases concept of labor laws, employer and labor contract concepts have been exammed according to the laws governing our labor life. In the second chapter, employee?s obligations constituting the structure of our scope are mentioned; the competition prohibition, employee?s obligation to perform his work, care and loyalty obligations are explained and examined via sentences of the Supreme Court, which are precedent to the subjects. In the third and last chapter, employer?s management right has been defined to the extent of binding quality of the labor contract; subjects like utilization of said right by the employer at the workplace (at work) and restrictions brought by the laws and regulations when utilizing this right. Further, the constitution of the principle of personality rights of the Civil Code restricting the management right within the Draft of the New Law of Obligations is mentioned, too. Finally, employer?s right to give instructions, which is the manner of utilizing the management right, and employee?s obligation to comply with the instructions in the contrary are discussed; the concept and kinds of obligations, examples from applications and consequences of failing to comply with the instruction by the employee has been examined by exemplifying once again with many precedent Supreme Court sentences.