Klinisyen hemşirelerle akademisyen hemşireler arasındaki iletişim örüntüsünün incelenmesi
Analysing of communication pattern between clinical nurses and academician nurses
  1. Tez No: 215812
  2. Yazar: SEVİL ERKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN TİMURCANDAY ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, İletişim Bilimleri, Nursing, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Nursing, Communication, Collaboration
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Hemşirelik mesleği; sağlığı, insanı ve toplumu ilgilendiren bütün kavramların sentezinden oluşan ve her geçen gün bu kavramların dinamiği ile gelişen bir bilim ve sanattır. Hemşirelik mesleği bir bilim ve sanat olmasının yanı sıra, altrustik (özgeci) değerler adını verdiğimiz, karşılık beklemeden bir başkasının mutluluğunu amaçlayan davranış şekli olarak tanımlanan kavramların üzerine kurulu bir meslektir. Bu noktada diğer meslek disiplinlerinden farklı olarak toplumla ve bireyle doğrudan iletişim halindedir ve mesleki gelişimini de bu iletişimin etkinliği ile gerçekleştirir.İletişim hasta veya sağlıklı bireyle olduğu kadar, hemşirelerin birbirleri ile olan ilişkileri için de son derece önemlidir. Toplum ve bireyle doğrudan iletişimde olan uygulayıcı klinisyen hemşirelerle, öğretici ve bilimsel rolü üstlenen akademisyen hemşireler arasında kurulan etkili iletişim, hemşirelik mesleğinin gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Hemşirelik mesleğinin bilim ve sanat olma yönü ancak, klinisyen hemşirelerle akademisyen hemşireler arasındaki etkili iletişim ile bir arada tutulabilir.Bu araştırma, klinisyen hemşireler ile akademisyen hemşireler arasındaki iletişim örüntüsünü incelenmek amacı ile betimleyici olarak yürütülmüştür.Araştırmanın örneklemini üniversite ve kamu hastanelerinde görev alan 200 klinisyen hemşire ile, hemşirelik yüksekokullarında görevli 100 akademisyen hemşire oluşturmaktadır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, klinisyen hemşirelerle akademisyen hemşireler arasındaki iletişim örüntüsü araştırılmış, hemşirelerin demografik özelliklerine göre puan ortalamaları karşılaştırılmış ve elde edilen sonuçlara yönelik uygun öneriler getirilmiştir.Anahtar Kelimeler; Hemşirelik, İletişim, İşbirliği.
Özet (Çeviri)
Nursing profession is an art and science which is consisted of the synthesis of all concepts that interests health, human and society; and evolves with the dynamic of these concepts. In addition of being an art and science, nursing is a profession formed on altruistic values which means a type of behavior aiming the happiness of others without waiting for a reward. At this point differing from other profession disciplines, nursing is on direct contact with individual and society; and provides its professional progress by the efficiency of this communication.Communication is very essential for relations among nurses as well as with patient and healthy individuals. The efficient communication between implementing clinician nurses, who are on direct contact with individuals and society, and academic nurses, who undertake educational and scientific role, is one of the most important factors which affect the progression of profession. The art and science sides of nursing profession can be hold together by means of the effective communication clinician nurses and academic nurses.This research is executed in a descriptive manner for analyzing the communication pattern between clinician nurses and academic nurses.The samples of the research is composed of 200 clinician nurses in change at university hospitals and public hospitals and 100 academic nurses in charge at school of nursing .In the light of this research; the communication pattern between clinician nurses and academic nurses is analyzed, the average scores of nurses according to their demographic features are compared and adequate offers are formed in line with the study results.