İşletme yönetiminin kontrol fonksiyonunun bağımsız dış denetim üzerindeki etkileri
Effects of controlling function of business management on independent external auditing
- Tez No: 215815
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JALE SAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme, Yönetim, İç Kontrol, İç Denetim, Bağımsız Denetim, Business, Management, Internal Control, Internal Auditing, Independent Auditing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Faaliyetlerini küresel bir piyasa ortamında sürdürmek durumunda olan işletmeler, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak, öngörülmüş karı elde etmek ve gelecek dönemlere başarılı geçişler yapabilmek için, işletme biliminin gerekli kıldığı düzenlemeleri yapmak, denenmiş yönetim ve denetim ilkelerini en iyi biçimde uygulamak zorundadırlar.Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş, işletmelere değer kazandıran etmenlerde önemli değişmelere neden olmuştur. Yatırımcılar karar alırken, artık, işletmenin gelecek yıllarda içinde bulunacağı finansal ve faaliyet durumunu bilmek istemektedirler. Çünkü, bilgi toplumu işletmelerin varlıklarını devam ettirebilmeleri ve işlerinde başarılı olabilmeleri için yeni yeteneklere ve güce sahip olmaları gerekli kılmaktadır.İşletmede kurulacak olan kontrol sistemlerinin, kontrol mekanizmalarının verilerinden yararlanarak tutarlı kararlar alınabilmesi için nelerin kontrol edileceğinin önceden saptanması gerekmektedir. Sahip olduğu varlıkları ile bu varlıkların kaynakları ve kar amacı işletme için büyük önem taşımaktadır. Bunların üzerinde etkili olabilecek her bir faaliyet, her bir hareket mutlaka kontrol edilmelidir. İşletmede kurulacak bir iç kontrol sistemi hem yönetimin hem de iç denetimin işini kolaylaştırmaktadır. Mevcut iç kontrol sisteminin ve bunun bir fonksiyonu olan iç denetimin etkin kılınması halinde, bu durum bağımsız dış denetimin kısa sürede düşük maliyetle ve başarılı bir şekilde sonuçlanmasını mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Firms facing the threat of global competition, to achieve their pre-determined goals, to obtain their pre-determined profits and to adapt to new environments have to implement necessary changes that scientific rules set and must use pre-tested proven management techniques.Shift from industrial societies, towards knowledge economies, forced firms to drastically change in areas of value generation. Investors no longer suffice with basic financial positioning and financial indicators on the contrary, strongly demand additional vital information. The core reason for such an inquiry is to guarantee long lasting survival of ventures.To establish enterprise control systems via the use of control mechanism data, one has to determine what to control from the early stages. The mission of the venture and its link towards the value of its assets and to the sources of acquiring the assets is the key factor to be focused on. In this respect internal and external control mechanisms helps to develop a better understanding on internal and external audit units. Empowering internal audit which is a function of existing internal control mechanism enables independent external audit companies to process in a shorter time period, less costly and more efficiently in maintaining the desired outcomes.