Mersin Çağlarca köyündeki gökkuşağı alabalığı(Oncorhynchus mykiss, Wabaum, 1792) Flavobacterium Spp.'nin araştırılması
In investigate of Flavobacterium Spp. in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Wabaum, 1792) hatcheries in Caglarca village of Mersin
  1. Tez No: 215863
  2. Yazar: SEVGİ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMİN ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Su Ürünleri, Microbiology, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Flavobacterium spp, Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), Flavobacterium spp, rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma ile Mersin İli Çağlarca Köyü'ndeki iki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) işletmesinin kuluçkahanelerinde Flavobacterium spp. varlığının aranması hedeflenmiştir. Bu amaçla, Aralık 2006 ve Nisan 2007 tarihleri arasında anaçlardan ovaryum sıvısı ve sperma, yumurta ve yavrular 3 aylık oluncaya kadar tüm gelişim basamaklarından ve işletmelerde kullanılan sudan örnekler alınmıştır.II. İşletmede, yavrular yem almaya başladıktan 30-40 gün sonra salgın sonucunda mortalite % 50 olarak gerçekleşmiştir. Yavrularda klinik olarak renkte kararma, eksoftalmus, sırt yüzgecinde ve kuyruk yüzgecinde erozyonlar, uyuşukluk, halsizlik, su yüzeyine yakın yüzme, yem alma oranında azalma gibi bulgular gözlemlenmiştir. Otopsi bulgusu olarak solungaçlarda ve karaciğerde anemi ve hemoraji, dalakta ise büyüme tespit edilmiştir.Flavobacterium spp. izolasyonu TYES agar'da 17ºC'de 5-10 gün inkübasyonla yapılmıştır. İdentifikasyonda klasik yöntemler kullanılmıştır. Antimikrobiyal duyarlılık testi disk difüzyon yöntemine göre yapılmıştır.Her iki işletmenin kuluçkahanesinden alınan 77 adet su örneği ve 270 adet balık örneği olmak üzere toplam 347 adet örnek çalışılmıştır. Toplam 117 örnekten (% 33,71) 141 adet Flavobacterium spp. izole edilmiştir. Su örneklerinin 39'unda (% 50,64) 46 adet ve balık örneklerinin 78'inde (% 28,88) 95 adet Flavobacterium spp. belirlenmiştir.Antimikrobiyal duyarlılık testlerine göre Flavobacterium spp. izolatlarının gentamisin, streptomisin, neomisin, sulfametokszol-trimetoprim, ofloksasin, oksitetrasiklin, amoksisilin/klavulinik asit, klindamisin'e duyarlı ve eritromisin, penisilin ve vankomisin'e dirençli oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the existence of the Flavobacterium spp in two rainbow trout farm hatcheries in Caglarca village, Mersin, between December 2006 and April 2007. For this goal samples were collected from milt, ovarian fluid, and all phases from egg till 3 month old fries and from the water used in both farms.In consequence of disease outbreak at the II. farm 30-40 days after fry started feeding, mortality occured as high as 50%. Clinical signs at fries were observed as dark coloration of the skin, exophthalmia, erosions on dorsal and caudal fin, lethargy, swimming close to the water surface, weakness and loss of appetite. As autopsy signs anaemia and haemorrhage on gills and liver, and splenomegali were determined.Flavobacterium spp. were isolated on TYES agar at 17oC for 5-10 days incubation. Identification was utilized with classical methods. Antimicrobial susceptibility test was carried out by agar disc diffusion method.Totally 347 samples, including 77 water and 270 fish samples taken from the hatcheries, were examined. 141 (33,71%) Flavobacterium spp. were isolated from 117 samples. 46 Flavobacterium spp. were isolated from 39 (50,64%) water samples and 95 from 78 (28,88%) fish samplesIn according to antimicrobial susceptibility test, Flavobacterium spp. strains were sensitive to gentamicin, streptomycin, neomycin, sulphamethoxazole-trimethoprim, oxytetracycline, ofloxacin, amoxycilin/clavulinic acid, clindamycin and resistant to erythromycine, penicillin and vancomycin.