Relativistik transport yaklaşımında nükleer taban durum
Nuclear ground state in relativistic transport approach
- Tez No: 215862
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERBÜLENT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nükleer Transport Model, Ortalama Alan Teoremi, Vlasov Metod, Simetrik-Asimetrik Nükleer Madde, Nuklear Transport Model, Mean Field Theory, Vlasov Metod, Symmetric- Asymmetric Nuclear Matter
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalıımada küresel 40Ca, 90Zr ve 208Pb çekirdeklerinin taban durum enerjileri, skaler yoğunluk ve baryon yoğunluklarının yarıçapa göre dağılımları literatürde bulunan farklı çiftlenim parametreleri kullanılarak Göreli Vlasov Modelinde Ortalama Alan Teorisi kullanılarak hesaplanmııtır. Ele alınan çekirdeklerin hesaplanan taban durum enerjileri, literatürdeki sonuçlarla karıılaıtırıldığında farkın ağır çekideklerde yaklaıık olarak %16 iken hafif çekirdeklerde %40'lara ulaıtığı görülmüıtür. Nükleer yoğunluklar analitik Thomas-Fermi yoğunluk dağılımlarıyla karıılaıtırılmııtır. Bu çalıımanın temelinde sonlu nükleer sistemlerin incelenmesi için göreli Vlasov denkleminin uygulanabilirliği araıtırılmııtır.
Özet (Çeviri)
In this work, the scalar density distribution, the baryon density distribution and the energy of the ground state in spherical 40Ca, 90Zr and 208Pb nuclei are calculated using a Relativistic Vlasov Method in the Relativistic Mean Field Theory for different coupling parameters. The results are comparable to literature up to 16% for heavy and 40% for light nuclei. The baryon densties are compared with those of Thomas-Fermi densities. The motivation behind this work is to investigate the usefulness of the Relativistic Vlasov Equation in the examine of finite nuclear systems.