Farklı elektrotlarda metanol oksidasyonu
Methanol oxidation at different electrodes
- Tez No: 215864
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM DÜDÜKCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metanol oksidasyonu, polianilin, poli(o-fenilendiamin), indiyum kalay oksit, paslanmaz çelik, Methanol oxidation, polyaniline, poly (o-phenylenediamine), indium tin oxide, stainless steel
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında, polianilin (PANi) , poli(o-fenilendiamin) (o-PDA) ile kaplanan ve mikropartiküler platin (Pt) ile modifiye edilerek hazırlanan platin, paslanmaz çelik (SS) ve indiyum kalay oksit (İTO) elektrotların, metanol oksidasyonundaki elektrokatalitik davranışı farklı ortam koşullarında incelenmiştir. Pt, SS ve İTO elektrotların çıplak halde metanol oksidasyonuna etkileri incelendiğinde, yalnızca Pt'nin etkin olduğu gözlenmiştir. PANi ile kaplanan Pt elektrot metanol oksidasyonunda etkin özellik göstermezken, o-PDA ile kaplanan Pt elektrodun katalitik olarak etkin olduğu belirlenmiştir. Tüm elektrotlar için polimer kalınlığı, ortam sıcaklığı ve metanol konsantrasyonu gibi parametrelerin, metanol oksidasyonudaki etkisi incelenmiştir. Modifiye edilerek hazırlanan İTO ve SS elektrotların yaklaşık modifiye Pt kadar katalitik etki gösterdiği gözlenmiştir.PANi/Pt ile modifiye edilerek hazırlanan Pt ve SS elektrotların kararlılıkları incelendiğinde, her iki elektrot da benzer davranış göstermiştir. Buna rağmen, Pt/o-PDA/Pt elektrodun, SS/o-PDA/Pt elektrottan daha kararlı olduğu gözlenmiştir. İTO'nun kararlı özellik göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the electrocatalytic behavior of platinum (Pt), stainless steel (SS) and indium tin oxide (ITO) electrodes covered by polyaniline (PANi), poly (o-phenylenediamine) (o-PDA) and modified with microparticular Pt was investigated for methanol oxidation at different medium conditions.When the effects of bare Pt, SS and ITO electrodes on methanol oxidation were examined it was observed that only Pt was active. It was determined that PANi covered Pt electrode didn?t exhibit catalytic activity while o-PDA covered Pt did. The effects of various parameters such as, thickness of polymer film, medium temperature and concentration of methanol on methanol oxidation were investigated for all electrodes. The Pt modified ITO and SS electrodes exhibited catalytic activity almost as much as Pt electrode did.When it was examined the stability of Pt, SS modified with PANi/Pt, both of these electrodes showed similar behavior. However, Pt/o-PDA/Pt electrode exhibits a better stability than SS/o-PDA/Pt. It was observed that ITO didn?t exhibit stability on methanol oxidation.