Yerel bilgisayar ağlarında aktif kuyruk yönetimleri ve etkin bir algoritma geliştirme
Active queue management in local area networks and developing an efficient algorithm
- Tez No: 215948
- Danışmanlar: PROF. DR. SSERDAR KORUKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yerel bilgisayar ağları, algoritmalar, paket kayıporanı, tıkanıklık, aktif kuyruk yönetimi, Local area networks, algorithms, packet loss rate, congestion, active queue management
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bilgisayar ağlarında yönlendiricilerin kuyrukları taştıklarındatıkanıklık oluşmakta ve gelen paketler kaybedilmektedir. Aktif kuyrukyönetimi (AQM), yeni başlayan tıkanıklığı ani veya ortalama kuyrukuzunluğu fonksiyonlarını izlemekle algılamaktadır. AQM algoritması ağbağlantısında tıkanıklığı algıladığında uç sistemler gelen bazı paketlerdüşürülmekle uyarılmaktadırlar. Bu tezde, hafif ve yoğun trafiktetıkanıklık oluştuğunda paket kayıp oranını azaltan yeni aktif kuyrukyönetimi şemaları, ERED ve HERED geliştirilmiştir.RED algoritmasında bazı iyileştirmeler yapılarak geliştirilen EREDalgoritması, paket düşürme fonksiyonunu ortalama kuyruk uzunluğu veani kuyruk uzunluğuna göre denetleyen AQM algoritmasıdır. Benzetimsonuçları ERED algoritmasının, RED, BLUE, REM, FRED, LDC veSRED algoritmalarından daha yüksek üretilen işe sahip olduğunu ve enaz paket kaybettiğini göstermektedir. RED algoritması temelindegeliştirilen HERED algoritması paket düşürme olasılığını hazard orantahminine göre denetleyen AQM algoritmasıdır. Benzetim sonuçlarıHERED algoritmasının RED ve REM algoritmalarından daha az paketkayıp oranına ve kararlı kuyruk yapısına sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Congestion occurs in the network when queues at routers fill tocapacity and arriving packets are dropped. Active queue management(AQM) detects incipient congestion by monitoring the instantaneous oraverage queue size in the router. When an AQM algorithm detectscongestion on a link, the router signals end systems by dropping somenumber of arriving packets.In this dissertation new active queue management schemes, EREDand HERED are developed that aims to reduce packet loss rates at lightand heavy traffic conditions when congestion occurs.ERED algorithm was developed by making several refinements toRED and controlling packet dropping function both with average queuesize and instantaneous queue size. Simulations demonstrate that EREDachieves a highest throughput and lowest packet drops than RED, Blue,REM, FRED, LDC and SRED. HERED algorithm was developed basedon RED algorithm and detects packet drop probability by hazard rateestimation. Simulations demonstrate that HERED has stable queue stateand achieves lowest packet drops than RED and REM.