Midyat (Mardin) civarında etnobotanik
Ethnobotany at Midyat (Mardin)
  1. Tez No: 215980
  2. Yazar: ALİ AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN SEÇMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Etnobotanik, Midyat, yiyecek, yem, Ethnobotany, Midyat, food, fodder
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Midyat gerek tarihi, gerekse kültürel açıdan Mardin' in önemli ilçesidir. Bu ilçede özellikle şehirleşmeden uzak bölgelerindeki köylerde yaşayan insanların doğal bitki kullanımlarını saptamak amacı ile bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Bilgiler 30 köyden alınmıştır ve bunların çoğu az nüfuslu ve şehirden uzak köylerdir. 123 kişi ile görüşülmüştür. Sonuçta 92 bitkinin etnobotaniksel olarak kullanıldığı saptanmıştır ve bunların çoğu yiyecek, ilaç ve yem bitkileridir.
Özet (Çeviri)
Midyat is historically and culturally important town of Mardin. The usage of plants is aimed to investigate with this research. The main aim is to determine the natural plants used by local people of Midyat. Knowledge is taken from 30 villages and most of them are rural and far from towns. 123 people are interviwed. As a result, it is found that 92 plants are used ethnobotanically and most of them food, medicinal and fodder plants.