Kelebek vanalarda vana kayıp katsayısının sonlu hacimler yöntemiyle ve deneysel olarak belirlenmesi
Exploratory study of butterfly valve pressure drop coefficient using finite volume method comparison with experimental study
- Tez No: 215979
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: HAD, Kelebek Vana, Yersel Yük Kaybı Katsayısı, Sonlu Hacimler Yöntemi, CFD, Butterfly Valve, Pressure Drop Coefficient, Finite Volume Method
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Akışkanların kontrolü için tesisatlarda yaygın olarak kullanılan kelebek vanalar; kolay açıp kapama, basınç kaybı azlığı, hacim küçüklüğü ve ağırlığının az olması gibi nedenlerle tercih edilirler.Bu çalışmada; DN 40 nominal çapında bir kelebek vananın yersel yük kaybı katsayısı, hem deneysel olarak, hem de nümerik sonlu hacimler yöntemini kullanan Fluent paket programı yardımıyla hesaplanmıştır. Deney yöntemi ve Fluent programı ile problem çözülürken akışkan olarak hidrolik kullanılmıştır. Bu şekilde yersel kayıp katsayısı, vana açıklığı tam açık pozisyonda iken (?=90°), deney sonucunda 0,5319 ve nümerik yöntemde ise 0,4659 olarak bulunmuştur. Bu değerler, %12,41 farkı ifade etmektedirler.
Özet (Çeviri)
Butterfly valves which are commonly used for control of fluids in the pipe installation are preferred because of the ease of opening and closing, less pressure loss, less volume and weight.In this study, pressure loss coefficient of the butterfly valve in DN 40 nominal diameter has been calculated by both experimentally and numerically at Fluent Programme which uses finite volume method. Hydraulic is used as fluent when solving the problem both numerical and experimentally. By this way pressure loss coefficient has been determined as 0,5319 (?=90º) experimentally while valve is open completely and as 0,4659 at the programme. That means 12,41 % difference between these values .