Benzidin ve analoglarının toprak mikroflorası ve enzimatik aktivitesi üzerine etkileri
The effects of benzidine and its analogues to the soil microflora and enzymatic activities
  1. Tez No: 215996
  2. Yazar: FİLİZ KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARABOZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Benzidin, toprak mikroflorası, Arilsülfataz, Dehidrogenaz, ß- Glukozidaz, asit ve alkali fosfataz, Benzidine, ß-glucosidase, Arylsulfatase, Acid and Alkaline Phosphatase, Dehydrogenase, Microbial communities
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmada, daha önce kirlilik bulaşmamış sıradan bir toprağa benzidin ve analogları verilerek toprak mikroflorasına ve topraktaki enzim aktivitesine etkilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla toprağa 5, 10, 25 ve 50 mg/kg dozlarında benzidin ve analogları (3,3'- diklorobenzidin ve 3,3'- dimetoksibenzidin) ilave edilmiştir. Benzidin ve analoglarının toprak mikroflorasına (Canlı aerobik bakteriler, funguslar, aerobik N2- fiske ediciler ile denitrifiye edici bakteriler) ve topraktaki enzim aktivitesine (ß-glukozidaz, Arilsülfataz, Asit ve Alkali Fosfataz, Dehidrogenaz) etkileri ölçülmüştür. Benzidin ve analogları ile muamele edilen toprak örnekleri 28 gün boyunca oda sıcaklığında inkube edilmiş, 1, 7, 14 ve 28. günlerde mikrobiyal sayımlar ve 1, 7, 14 ve 21. günlerde enzim aktivitesi ölçümleri yapılmıştır.Benzidin ve analoglarının ilavesi Azotobakter ve fungusların büyümesi üzerinde olumsuz bir etki yaratmamıştır. Denitrifiye ediciler 7 ve 14. günlerde benzidin ve analoglarının ilavesinden nispeten olumsuz etkilenmiştir. Tüm enzim aktiviteleri benzidin ve analoglarının ilavesinden sonra azalmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed that the effects of benzidine and its analogues to the soil microflora and soil enzyme activities were evaluated. With this in mind, benzidine and its analogues (3,3?-dichlorobenzidine and 3,3?-dimethoxybenzidine) were applied at doses of 5, 10, 25 and 50 mg/kg to the soil which had not been in contact with this substance before. Benzidine and its analogues were evaluated on soil microbial communities (viable aerobic bacteria, fungal populations, aerobic N2-fixing bacteria, denitrifying bacteria) and soil enzymatic activities (ß-glucosidase, Arylsulfatase, Acid and Alkaline Fosfatase, Dehidrogenase). After treatment with benzidine and its analogues, soil samples were incubated at room temperature under aerobic conditions for 28 days. Microbial populations were enumerated in all dishes after 1, 7, 14 and 28 days incubation, and soil enzymatic activities were quantified in all dishes after 1, 7, 14 and 21 days incubation.Treatment with benzidine and its analogues not effected negatively the growth of Azotobacter spp. and Fungi. Benzidine and its analogues decreased the numbers of denitrifying bacteria at 7 and 14th days. All enzymatic activities in soil were reduced by application of benzidine and its analogues.