Çubuk-II Barajı dip çamuru örneklerinde ağır metal dağılımının incelenmesi
Investigation of heavy metal distribution in the samples of bottom sediment in Çubuk-II Dam
  1. Tez No: 216155
  2. Yazar: YASEMİN AŞKINER KAYA
  3. Danışmanlar: DR. IŞIK BİLDACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çubuk-II Baraj Gölü, sediman, agır metal, CUBUK-2 Dam Lake, Sediment, Heavy Metal, Water
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez çalısmasında, Çubuk-II Baraj Gölü´nün sediman ve su örneklerinde, çevre kirliligi parametrelerinin tayini ile su ve sediman kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Çubuk-II Baraj Gölü´nün desarjında yüzey sediman (dip çamur) arastırmasında, 7 degisik noktadan sediman ve 1 noktadan da su örnegi alınmıstır. AUGER sediman örnekleyicisi ile toplanan sediman örneklerinde pH, su ve sediman örneklerinde kuru analiz olarak ise agır metal (Ag, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Hg, Ni, Pb, Zn) ölçümleri yapılmıstır. Çubuk-II Baraj Gölü sediman yüzeyinde, pH degeri 7,3 olarak bulunmustur. Katmanlardan alınan sediman örneklerinde yapılan metal analizlerinde, birikim periyoduna baglı olarak kirliligin izlenmesinin mümkün oldugu tespit edilmis; ancak ciddi bir kirlilik gözlenmemistir. Sonuç olarak, Çubuk-II Baraj Gölü suları, Çevre Mevzuatı-Su Kirliligi Kontrol Yönetmeligi-Kıta çi Su Kalite Sınıflandırması´na göre genel olarak temiz su özellikleri tasırken, sediman tabakası da temiz sediman kalite sınıfına girmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this paper is the determination of the pollution parameters and water and sediments quality of the water and sediment samples taken from the Çubuk-II Dam Lake. In the investigation of surface sediment in the discharge of Çubuk-II Dam Lake, water and sediment samples has been taken from 7 different points. Sediment samples collected by AUGER sediment sampler, Ph as wet analysis; heavy metal (Ag,Cd,Co,Cr,Cu,Fe,Hg,Pb,Ni,Zn) as dry analysis have been made. The pH value was found 7,3 on the surface sediment of Çubuk-II Dam Lake. In metal analyses of the sediment samples taken from the layers, it is determined that monitoring of pollution is possible; however, a serious pollution could not be observed. As a result, according to in-continent water quality classification of Environmental Legislation - Water Pollution Control Regulation, the water in Çubuk-II Dam Lake has a characteristic of clean water in general. Also the sediment layer is in the category of clean sediment quality.