Contemporary limnology of Çubuk II Dam Lake
Çubuk II Baraj Gölü'nün güncel limnolojisi
- Tez No: 82665
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERYEM BEKLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Çubuk II Baraj Gölü, hipolimnetik oksijen tükenmesi, balık avlanma baskısı, fitoplankton, zooplankton. VI, Çubuk II Dam Lake, hypolimnetic anoxia, fish predation pressure, phytoplankton, zooplankton. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
oz ÇUBUK n BARAJ GÖLÜNÜN GÜNCEL LİMNOLOJİSİ Kıllı, Murat Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Y.Doç.Dr. Meryem Beklioğlu Ortak Tez Danışmam: Y.Doç.Dr. İlhami Tuzun Ocak 1999, 65 sayfa Bu çalışmada Çubuk II Baraj Gölü, Haziran 1997 ile Eylül 1998 tarihleri arasında incelenmiştir. Bu baraj gölü Ankara'nın Çubuk ilçesinin 5 km kuzeyinde yer almaktadır. Ankara'ya su kaynağı amacıyla işletilmekte ve kente yılda 38 hm3 su sağlamaktadır. Yağışlı mevsimler dışında çok az akan Kırkpmar ve Soğanlı dereleri, su girişini sağlamaktadırlar. Toplam fosfat (TF) ve klorofil a konsantrasyonları yoğun yağışların olduğu bahar döneminde en yüksek değerlerine ulaşmışlardır. Büyüme mevsimindeki toplam fosfat ve klorofil akonsantrasyonlarının ortalamalarının 19.4 ve 11.8 ug/1 olduğu belirlenmiştir. Toplam inorganik nitrojen (TİN) bahar mevsiminde yükselmiştir (-500 ug/ 1), ortalaması 204 ug/ 1 dir ve TÎN deöerlerinin %78' ini nitrat-nitrojeni oluşturmaktadır. 1997 yaz başı ve 1998 yaz dönemlerindeki düşük TİN/TF oranlan fitoplankton için olası bir nitrat kısıtlamasını göstermektedir. Hypolimnetik oksijen tükenmesi, 1998 yazında barajdan su çekilmesinden dolayı su sıcaklığının artması ve muhtemelen buna bağlı olarak mikrobiyal aktivitenin artması sonucu ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Her iki yaz döneminde de toplam fitoplankton biyovolümünün büyük bir kısmını Pyrrophyta (çoğunlukla Ceratium hirundinella Schrank) oluşturmştur. Ancak, TİN/TF oranının düşük olduğu (nitrojen kısıtlaması) yaz dönemlerinde Cyanobacteria (çoğunlukla Gleocapsa punctata Kuetz.) da çoğalması gözlenmiştir. Chrysophyta (çoğunlukla Stephanodiscus spp ve Cyclotella meneghiniana Kuetz.) biyovolümü, silikon-silikatımn en yüksek olduğu bahar döneminde (~ 3.02 ug/ 1) artmıştır. Chlorophyta (çoğunlukla Chlamydomonas spp.) toplam fitoplankton biyovolümünde düşük bir paya sahip oldukları belirlenmiştir fakat belirgin patern gözlenememiştir. Zooplankton komünitesi genelde küçük vücutlu zooplanktonlar (özellikle Bosmina spp.) tarafından domine edilmiştir ve bu da zooplanktivor balık avlanma baskısını göstermektedir. Ancak, büyük vücutlu zooplanktonların (Daphnia spp.) sayılarının yüksek olması (örneğin Ağu. 1997'de istasyon 1 için litrede 93 birey) balık avlanma baskısının çok şiddetli olmadığını gösteriyor olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTEMPORARY LIMNOLOGY OF ÇUBUK II DAM LAKE Kıllı, Murat M.Sc, Department of Biology Supervisor: Assist.Prof.Dr. Meryem Beklioğlu Co- Supervisor: Assist.Prof.Dr. İlhami Tüzün January 1999, 65 pages. In this study, the Çubuk II Dam Lake was studied between June 1997 and September 1998. Çubuk II Dam Lake is located 5 km north of the town Çubuk, Ankara. It serves as a water supply for Ankara and provides around 38 hm3 of water per year. Two streams, Kırkpınar and Soğanlı, are the temporary inflows, which have very low contributions except the rainy seasons. Total phosphorus (TP) and chlorophyll a concentrations were highest during spring coinciding with heavy rainfalls. The mean TP and chlorophyll a concentrations were around 19.4 mand 11.8 ug/1, throughout the growing season. Dissolved inorganic nitrogen (DIN) increased in spring (~ 500 ug/ 1 ) and had a mean of 204 jj,g/l with a large contribution of nitrate-nitrogen (%78). Low DIN/TP ratios during early summer in 1997 and in summer 1998 indicated a possible nitrogen limitation for algal growth. The hypolimnetic anoxia was observed in summer 1998 as the hypolimnetic temperature increased and possibly induced increased microbial activity. This condition might have been triggered by withdrawal operations. The total phytoplankton biovolume was mainly dominated by Pyrrophyta (mainly Ceratium hirundinella Schrank) during the both summers. However, peaks of Cyanobacteria (mainly Gleocapsa punctata Kuetz.) peaked during low DIN/TP (nitrogen limitation) in the both summers. The biovolume of Chrysophyta (mainly Stephanodiscus spp. and Cyclotella meneghiana Kuetz.) increased during a peak in the silicon-silicate concentrations in spring (~ 3.02 jug/ 1). Chlorophyta (mainly Chlamydomonas spp.) had very low contributions to the total phytoplankton biovolume without a clear pattern. The zooplankton community was largely dominated by small-bodied grazers (e.g. Bosmina spp.) indicating a zooplankltivorous fish predation pressure during early summer. But, the relative high density of large-bodied grazers (e.g. Daphnia spp.) (e.g., 93 ind./l at station 1) in late summer might indicate a release of the predation pressure exerted by planktivorous fish.