Metal ferrit nanoparçacıkların hazırlanması ve fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Synthesis and examining of physical properties of metal-ferrite nanoparticles
  1. Tez No: 216169
  2. Yazar: MEHMET BURAK KAYNAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TEZER FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Science and Technology, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nano malzeme, Mekanik öğütme, Çinko-ferrit, Magnetik özellikler, Nano materials, Mechanical milling, Zinc-ferrite, Magnetic properties
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Günümüzde devletlerin ve teknoloji şirketlerinin bir numaralı yatırım konusu haline gelen nanoyapılar bütün dünyada hemen hemen her üniversitede çok geniş guruplar tarafından araştırılmakta ve bu konu ile ilgili çalışmalar ülkemizde de hızla yaygınlaşmaktadır. Nanoyapıların bu kadar önemli bir ilgi alanı haline gelmesinin temel nedeni klasik yığın malzemelerde gözlenemeyen ancak uygulamada gereksinim duyulan pek çok fiziksel ya da kimyasal özelliği barındırmalarıdır. Bu çalışma kapsamında literatürde ilk kez ıslak öğütme yöntemiyle metalik çinko ve demir kullanılarak, tanecik büyüklüğünün magnetik özelliklere etkisini incelemek amacıyla farklı tanecik boyutlarında çinko-ferrit hazırlandı. Örneklerin analizi X-ışını toz difraksiyometresi ve termal gravimetrik analiz (TGA) kullanılarak yapıldı. Magnetik özellikler titreşen örnek magnetometresi (VSM) ile incelendi. Tanecik büyüklüğü ve örnek üzerinde oluşan gerilme, x-ışını toz kırınım desenlerinden Debye-scherrer formülü kullanılarak hesaplandı. Öğütme süresi artıkça tanecik büyüklüğünün azaldığı, oluşan gerilmenin ise arttığı görüldü. Çinkoferrit için öğütme süresi 36 saate kadar çıkarıldığında tanecik büyüklüğünün 25.2 ±1.1 nm'den 13.1±1.0 nm'ye düştüğü gerilmenin ise (3,13 ± 14) x 10-5'den (82,9 ± 21,0) x 10-5'e arttığı saptandı. Örneklerde sabit magnetik alan altında magnetizasyonun sıcaklığa bağlı değişimi incelendiğinde, öğütme süresi arttıkça engelleme sıcaklığının arttığı gözlendi. Aynı örneklerde farklı sıcaklıklarda (5.0 ± 0.1 K, 60.0 ± 0.1 K, 200.0 ± 0.1 K ve 298.0 ± 0.1 K) magnetizasyonun değişen magnetik alan altında değişimi incelendiğinde; öğütülmemiş örneğin ölçümlerin yapıldığı her sıcaklıkta paramagnetik davranış gösterdiği gözlendi. Ancak öğütülmüş örneklerin engelleme sıcaklığının üzerindeki sıcaklıklarda, öğütme sonucu oluşan ters spin yapısına bağlı olarak, süperparamagnetik davranış, daha düşük sıcaklıklarda ise ferrimagnetik davranış gösterdiği gözlendi. Yine aynı örneklerde literatürde yapılan çalışmalar ile uyumlu olarak, ters spin yapısının artması ve tanecik büyüklüğünün azalmasına bağlı olarak örneklerin doyum magnetizasyonlarının arttığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
Today, nanostructures which become biggest investment topic for countries and technology companies are investigated by large groups at almost all universities in all around the world and it also becomes prevalent with an increasing rate in our country. The reason why nanostructures become so popular is that they have several physical and chemical properties which can not be obtained by classical bulk materials. In this study first time in literature nanosized zinc-ferrite which has different particle sizes has been prepared directly from metallic iron and zinc powders by using wetmilling technique for examining the effect of particle size on magnetic properties. Structural and magnetic properties of the samples were investigated by X-ray diffraction (XRD), Thermal gravimetric analyze (TGA) and vibrating sample magnetometer (VSM). Particle size and strain are calculated from the x-ray powder diffraction patterns with using Debye-scherrer formula. It is seen that, increasing the milling time decrease particle size and increase strain. For zinc-ferrite, it is found that with increasing milling time up to 36 hours, the particle size varied from 25.2 ±1.1 nm to 13.1±1.0 nm and strain varied from (3,13 ± 14) x 10-5 to (82,9 ± 21,0) x 10-5. Magnetic measurements at constant magnetic field show that when the milling time increases blocking temperature also increases. On the other hand magnetization measurements at constant temperature (5.0 ± 0.1 K, 60.0 ± 0.1 K, 200.0 ± 0.1 K and 298.0 ± 0.1 K) show that the sample which was not milled is paramagnetic at all the temperatures. It is observed that the milled samples become superparamagnetic above the blocking temperature and ferrimagnetic under the blocking temperature because of the inverse spinel structure induced by milling. Also saturation magnetization is increased by increasing inverse spinel structure as in the literature.