Taşköprü-Boyabat arasında Elekdağ metaofiyoliti'nin petrolojik özellikleri
Petrological properties of the Elekdağ metaophiolite between Taşköprü-Boyabat area
- Tez No: 216171
- Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ ERKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elekdağ, metamorfizma, eklojit, jeobarometre, Elekdağ, metamorphism, eclogite, geobarometry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma, Merkez Pontidler'de Elekdağ Masifi olarak da bilinen bölgede gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı, inceleme alanında yüzeylenen metamorfik kayaçların mineralojik, petrografik özelliklerini belirlemek, oluşum koşullarını tespit etmek, kökenleri ve oluşumlarına ilişkin yaklaşımlarda bulunmaktır. İnceleme alanında Elekdağ Masifi'ne ait Domuzdağ Metamorfik Karışığı, Elekdağ Metaofiyoliti ve Bekirli Metamorfiti'ne ait metamorfik kayaçlar tanımlanmıştır. Birimler farklı özellikte metamorfizmadan etkilenmiştir. Bir yığışım karışığı özellikleri sunan Domuzdağ Metamorfik Karışığı ve Elekdağ Metaofiyoliti dalmabatma bölgelerinde görülen, yüksek basınç metamorfizmasına maruz kalmışlardır. Bekirli Metamorfiti ise daha düşük dereceli metamorfik kayaçları içermektedir. Baskın olarak, klorit-aktinolit-epidotlu yeşilşistlerle birlikte daha az oranda, mermer, kalkşist ve çeşitli metabazik ve metapelitik kayaç blokları içeren metamorfitler içerisinde; yer yer bazı metabazit örneklerinde granat + omfazit + glokofan + fengit + epidot + klorit gibi eklojit fasiyesi mineral topluluğu tespit edilmiştir. Bu ilksel granat+piroksen eklojit fasiyesi mineral birlikteliği, sonradan gelişen yeşilşist ve epidot-amfibolit fasiyesi metamorfizması tarafından kısmen üzerlenmiştir. Granat-piroksen arasında Fe-Mg değişim reaksiyonları ve piroksenlerdeki maksimum jadeit miktarı ve fengitlerdeki Si+4 içeriklerinden gidilerek eklojit fasiyesi için yaklaşık 470±25 oC sıcaklık ve 16±2 kbar basınç değerleri hesaplanmıştır. Bölge kayaçları Tetis okyanus kabuğuna ait ofiyolitik kayaçlar ve bu okyanusal litosferin kuzeye doğru dalma-batması ile gerçekleşen yüksek basınç metamorfik kayaçlarından itibaren gelişmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Central Pontides which is also known as Elekdağ Massif. The aim of the study is to determine the minerological, petrographical characteristics of the metamorphic rocks, pressure and temperature conditions of the metamorphism in the research area. In the research area, Domuzdağ Metamorphic Complex, which belong to Elekdağ Massif, Elekdağ Metaophiolite and metamorphic rocks which belong to Bekirli Metamorphits were defined. These units were metamorphised with different degrees. Domuzdağ Metamorphic Complex, which show the characteristics of a accretion prism and Elekdağ Metaophiolite were subjected to high pressure metamorphism, observed in subduction regions. Despite, Bekirli Metamorphits contain much low graded metamorphic rocks. Chlorite-actinolite-epidote greenschists, marble, calcschist and various metabasic and metapelitic rock blocks are represented. In some metabasites eclogite facies mineral group like a garnet+omphacite+glaucophane+phengite+epidote+chlorite were found. This primary garnet+pyroxene eclogite facies mineral group was partly overprinted with greenschist and epidote-amphibolite facies metamorphism. Between garnet-pyroxene Fe-Mg exchange reactions and maximum jadeite amount in pyroxene and also Si+4 content of phengites, 470±25oC temperature and 16±2 kbar pressure values were calculated for eclogite facies. This rocks have been developed from ophiolitic rocks belonging Tethyan ocean crust and from high pressure metamorphic rocks which realized by the north direction subduction of this oceanic lithosphere.