Coupled thermal hydraulics/neutronics analysis of nuclear reactors
Nükleer reaktörlerin termal hidrolik ve nötronik eş zamanlı analizi
  1. Tez No: 216189
  2. Yazar: SEFA KEMAL UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL NİYAZİ SÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: eşzamanlı, nötronik, termalhidrolik, PBMR, DONJON, coupling, neutronics, thermal-hydraulics, PBMR, DONJON
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Enerji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Nükleer reaktör hesaplamaları iki ana daldan oluşmaktadır, bunlar termalhidrolik ve nötronik hesaplamalardır. Nötronik ve termalhidrolik hesaplamaların eşzamanlı yapılması nükleer reaktör dinamiği ve güvenliği bakımından önemlidir. Bu çalışmada Çakıl Yataklı Modüler Reaktörün DONJON kodu kullanılarak eşzamanlı analizi yapılmıştır. Eşzamanlı hesabı gerçekleştirmek için OECD-PBMR400 tesir kesiti veri tabanı kullanılmıştır. Veritabanı, bölgelere ayrılmış geometri için sıcaklığa bağlı tesir kesitlerini içermektedir. Bölgelerdeki sıcaklık DONJON kodunun içine gömülen termal modül tarafından hesaplanmaktadır. Interpolasyon modülü kullanılarak bu sıcaklıklardan tesir kesitleri üretilmektedir. Uretilen tesir kesitleri nötronik hesaplamalarda kullanılmaktadır. Nötronik hesaplamaların sonuçları reaktör kalbindeki her bir bölge için güç üretimlerini verir ve bu güç üretimleri de termal modülün girdi değerlerini oluşturur. Böylece nötronik ve termalhidrolik modüller arasında tamamen kapalı bir veri akış döngüsü sağlanır. Reaktör kalbindeki sıcaklık artışı çarpım faktöründe düşüşe sebep olur. Eşzamanlı analiz sonuçları da göstermektedir ki Çakıl Yataklı Modüler Reaktör, düzenli hal durumunda ve OECD-PBMR400 tesir kesitlerine göre durağan bir reaktör tasarımıdır.
Özet (Çeviri)
Nuclear reactor calculations include two main branches. These are thermalhydraulicsand neutronics. Coupling of these calculations is important for nuclearreactor dynamics and safety. In this study, coupled analysis of Pebble Bed ModularReactor is considered by using the DONJON code. OECD-PBMR400 cross sectiondatabase is used to realize coupling. The database contains temperature dependentcross section set for defined region wise geometry. Temperatures of regions arecalculated by the thermal module which is embedded in DONJON. With anInterpolation module cross sections are generated from temperatures. Generatedcross sections are used for neutronics calculations. Neutronics calculations resultsgives the power generation for each region in the core and those power generationsare input for thermal module. So totally closed data cycle achieved between theneutronics and thermal hydraulics modules. Temperature increase in core regioncauses decrease of multiplication factor so that the PBMR is a stable nuclear reactordesign for the steady state conditions with the OECD-PBMR400 cross sectiondatabase.