Yalın üretim ve lastik sektöründe bir uygulama
Lean manufacturing and an implementation at sector of tire
- Tez No: 216226
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN TORKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yalın, Yalın Üretim, Yalın Düşünce, Kanban, SMED, Toplam Verimli Bakım, Kaizen, Poka-Yoke, Lean, Lean Manufacturing, Lean Thinking, Kanban, SMED, Total Productive Maintenance, Kaizen, Poka-Yoke
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bugün yaşanan problemlerin temel nedeni“Kitle Üretimi”dir. Makineler ve araçlar kitle üretimde büyük hacimli üretim yapmak üzere tasarlanmışlardır. Bu nedenle müşteri taleplerindeki değişmelere uyumlu değildir. Kitle üretimin aksine değeri müşterinin sesine göre tanımlayan ve müşterinin sesini her prosese yansıtan yalın üretim müşteri taleplerini karşılayacak esnekliğe sahiptir. Bu çalışma mevcut üretim anlayışı içerisinde darboğaz kabul edilen bir lastik prosesine uygulanan yalın üretim teknikleriyle sağlanan gelişmeleri ve gelişimleri gerçekleştirmek için yapılan çalışmaları anlatmaktadır. Çalışmanın amacı yalın üretimin ve tekniklerinin tanımlarını vermek daha sonra lastik sektöründe seçilen bir proseste yalın üretim uygulamasının başarılı olabilmesi için izlenmesi gereken yalın üretim adımlarını ve kullanılması gereken yalın üretim tekniklerini göstermektir.Çalışmanın ilk üç bölümünde yalın tarihi, yalın kavramları ve tanımları, yalın düşünce, yalın üretim teknikleri farklı bakış açılarıyla tanımlanmış ve açıklanmıştır. Uygulama çalışması içeren dördüncü bölüm daha önceki bölümlerde açıklanmış olan tüm teorik bilgilerin bir Lastik İmalat Fabrikasında uygulanmasıdır. Ve çalışmanın son bölümü yalın uygulamasının sonuçlarını göstermektedir. Yalın üretim tekniklerinin uygulanmasıyla incelenen proseste 14,27 gün 0,0363 saat olan toplam üretim zamanı 2,26 gün 0,0357 saate düşürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The root cause of problems that were encountered today is mass production. Machinery and equipments are designed to produce high volumes in mass production. That is why it is not available for variation of customer demands. Contrary to mass production, lean manufacturing has great flexibility to meet the customers? needs, especially reflecting customer voice on the process and describing its value as what the customer deserve. This study shows that obtained improvements through applied lean manufacturing techniques to an accepted bottleneck tire process in current manufacturing system and studies to perform the improvements. Aim of the study is to give definitions of lean manufacturing and it?s techniques after to show that need to be followed lean manufacturing steps to achieve lean manufacturing implementation and lean manufacturing techniques that must be used at a process which was chosen in tire manufacturing.In first three section of this study, lean history, lean concepts and definitions, lean thinking, lean manufacturing techniques were defined and explained in terms of different aspects. In the fourth section which includes the application study, the application of all the theoretical knowledges that are explaned in the previous sections in a Tire Manufacturing Plant. And last section of the study shows conclusion of lean implementation. Total lead time was decreased from 14,27 days 0,0363 hours to 2,26 days 0,0357 hours for the process was observed during this study by implementing of lean manufacturing techniques.