Jet çarpmalı dikdörtgen kesitli bir kanalın ısı transferi büyüklüklerinin deneysel (TLC metodu ile ) ve teorik analizi
Experimental (by TLC method) and theoretical analyse of heat transfer characteristics on a rectangular cross-section duct with impingement jet
- Tez No: 216260
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNAL UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heat transfer in Jet impingement, İmpingement jets in row, Thermochromic Liquid Crystals, Temperature measuring, Cooling in electronic devices, Forced heat transfer in ducts, Gas türbines
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Isıtma ya da soğutma amacıyla jet çarpma tekniği uygulanan dikdörtgen kesitli bir kanalda ısı transfer büyüklükleri teorik olarak analiz edilmiştir.Yapılan çalışmada Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümüne ait lisanslı Fluent 6.2.16 programı kullanılarak yüzeylerdeki ısı transferi karakteristikleri hesaplanmıştır. Bulunan sonuçlar aynı geometri üzerinde Pittsburgh Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nde Uysal [17] tarafından deneysel olarak Termal Sıvı Kristali yöntemi (TLC) kullanılarak yapılan çalışma sonuçları ile kıyaslanmıştır.İlave olarak çalışmada hedef-jet plaka mesafesinin ısı transfer büyüklüklerine etkisi ve akışkan olarak kullanılan havanın sıkıştırılabilir ve sıkıştırılamaz seçilmesinin sonuçları nasıl etkilediği araştırılmıştır. Deneysel ve teorik sonuçlar kıyaslanmıştır
Özet (Çeviri)
The heat transfer characteristics are analyzed in a rectangular cross-section duct which impingement jet technique applied for the purpose of heating and cooling.Heat transfer characteristics on surfaces are calculated by Fluent 6.2.16 program licenced for Sakarya Üniversity Mechanical Engineering Department in study. The obtained results are compared with Uysal's [17] study in Pittsburg University Mechanical Engineering Branch which concluded with an experimental investigation using Thermochromic liquid crystal (TLC) method.In addition, it is investigated that how the effect of target -jet plate distance to heat transfer characteristics and the effect of selected compressible or incompressible air used for fluid effects the results. Experimental and theoretical datas are compared.