Interior lay-outs of housing: A proposal for the design of built-in furniture in the form of patterns
Konutlarda iç mekan donanımı: İç mekan örüntüleri biçiminde konutlarda birlikte oluşturulmuş mobilya tasarımına ilişkin öneri
  1. Tez No: 21635
  2. Yazar: ZEYNEP GENÇ SABUNCUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Konutlar, Birlikte Oluşturulmuş Mobilya, Depolama, Kullanıcı Gereksinimleri, Houses, Built-in Furniture, Storage, Users' Requirements
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Günümüzde konut planlaması konusunda pek çok çalışma yapılmış ve yapılmaktadır. Ancak, konutların iç mekan donanımları üzerinde çalışmaların yeterli olduğu söylenemez. Bu çalışmada, mobilyaların konutlara adaptasyonu ile ilgili problematik konulara değinilmiş, iç mimarlık disiplininin konut planlaması aşamasında etken olarak katkıda bulunması gerektiği vurgulanmıştır. Bu bağlamda, geleneksel ve pek az sayıda olan modern örnekler incelenmiştir. Ayrıca mobilya-kullanıcı ilişkisine değinilmiş, kentli ailelerin olası yaşam biçimi araştırılmıştır. Sonuç olarak mobilyalarla birlikte oluşturulmuş konutlarda kullanılabilecek iç mekan örüntüleri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, a considerable number of studies are being carried out in the field of housing design. Among those, however, the number of studies pertaining to the inner organizations of housing designs do not seem to be adequate. In this specific study, problematic issues of furniture adaptation to housing schemes have been dealt with and it is claimed that the discipline of interior design should effectively be integrated into the decision making process of housing design. Along this line, the built-in furniture examples of traditional Turkish house and Le Corbusier's Modulor concept have been investigated. Further, the relation between user (urbanized family) and the furniture lay outs of housing been touched upon following which a number of design proposals in the form of patterns are presented.