Farklı kırılma karakteristiği gösteren malzemelerin birlikte öğütüldükleri koşuldaki davranımlarının incelenmesi
Investigation of behaviour of materials which exhibit different breakage characteristics when ground together
  1. Tez No: 216379
  2. Yazar: MURAT DOĞRUER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET HAKAN BENZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: fraksiyonel analiz, kimyasal analiz, çimento, kırılma dagılımı, fractional analysis, chemical analysis, cement, breakage distribution
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalısmada, farklı ögütülebilirlikteki malzemelerin beraber ögütüldükleri kosulda devre etrafındaki davranımlarının incelenmesi hedeflenmistir. Bu çalısma kapsamında, SET Çimento A.S. Ambarlı Tesisi' ne ait çimento ögütme devresi etrafından ve degirmene ait birinci ve ikinci kamaralardan numuneler alınmıstır ve her bir numune için önce test elekleri ve lazerli tane boyu ölçüm cihazı kullanılarak, daha sonra da her bir numuneyi +300?m, -300+150?m, -150+75?m, -75+38?m, -38+32?m, -32+20?m ve -20?m fraksiyonlarına ayrılarak iki farklı sekilde tane boyu dagılımları belirlenmistir ve her fraksiyondaki malzeme ayrı ayrı elde edilmistir. Elde edilen bütün fraksiyonların kimyasal analizleri yapılmıstır. Kontrol odasından kaydedilen tonaj degerleri ve belirlenen tane boyu dagılımları kullanılarak iki ayrı madde denkligi çalısması yapılmıs ve sonuçları karsılastırılmıstır. Yapılan kimyasal analiz çalısmaları sonucunda kızdırma kaybı miktarının alçı ve kalkerde, diger katkılara göre çok daha fazla miktarda oldugu görülmektedir. Alçı ve kalkerin düsük is indeksi degerlerine sahip olmaları, bu maddelerinin kolay ögütülebilir olmalarının göstergesidir; bu sebepten dolayı kızdırma kaybı miktarının ince dagılım gösteren örneklerde ve ince fraksiyonlarda, irilere oranla daha yüksek miktarda bulunması beklenmektedir. Kızdırma kaybının analiz sonuçları ise bu beklentiyi dogrular niteliktedir ve filtre geri dönüsleri ile kamaralara ait örneklerde - 20?m fraksiyonlarında kızdırma kaybı miktarları daha fazladır. Aynı sekilde SO3' ün ince, Al2O3, MgO ve SiO2' nin iri fraksiyonlarda yogunlasması beklenmektedir ve analiz sonuçları bu yöndedir. CaO, K2O, Fe2O3 ve Na2O için analiz sonuçları beklenen yönde olmamıstır. Bu bilesenlerin davranımları hakkında daha saglıklı yorumlar yapabilmek için deneylerin fraksiyonel anlamda genisletilmesi gerektigi düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, samples were taken from around the circuit at steady state conditions. The mill inside samples were taken by crash stopping the circuit. The sampling study was carried out for both the chambers of the mill. The samples taken during the sampling study were analyzed and the full size distribution of the samples were determined. In order to measure the fine size fractions, both laser sizing and alpine sieving technique were used. The size fractions of +300?m, - 300+150?m, -150+75?m, -75+38?m, -38+32?m, -32+20?m and -20?m were obtained separately and the samples were used for chemical analysis. The size distribution datas were used to balance the circuit. As the chemical analysis of samples were investigated, it is obvious that the quantitiy of loss of ignition is clearly higher in gypsum and limestone. Lower work index values of gypsum and limestone means that higher grindability of these additives. So, it is expected that the loss of ignition measurements are higher in finer size distributions and finer fractions over the circuit. Analysis results of loss of ignition verify these expectations and quantities get clearly higher values in filter returns and in -20?m fractions of mill samples. In the same way, it is expected for SO3 to accumulate in finer fractions and Al2O3, MgO, SiO2 in coarser fractions as in the analysis results. But, results for CaO, Fe2O3, K2O and Na2O amounts are not in consistence with the expectations. However, experimental studies should be extended by fractional means to have more trustworthy views over these components.