Oransal seyir güdümünün hava savaşında güdümlü füzeden kaçış yöntemi olarak incelenmesi
Proportional navigation guidance as a missile evasion method in air combat
  1. Tez No: 216380
  2. Yazar: SERPİL VURAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAKUP ÖZKAZANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güdümlü füzeden kaçma/sakınma, oransal seyir güdümü, komuta güdümü, Guided missile evasion, proportional navigation guided missiles, command guided missiles
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu tez çalısmasında, güdümlü füze ile karsı karsıya gelen bir hedefin hangi sartlar altında kaçabilecegi arastırılmıs ve güdümlü füzeden kaçıs yöntemleri gelistirilmeye çalısılmıstır. Bu çalısmada hedefin füzeden kaçmaya çalısmak yerine oransal seyir güdümü yaparak füzeyi vurmaya çalısması halinde kaçmasının mümkün olup olamayacagı arastırılmıs ve çıkan sonuçlardan oransal seyir güdümü yaparak kaçan hedefin performansını artıracak öneriler getirilmeye çalısılmıstır. Tez iki bölüme ayrılmıs, her bölümde füzenin ayrı bir güdüm yöntemi uyguladıgı varsayılmıstır. Tezin birinci bölümünde oransal seyir güdümü, ikinci bölümünde komuta güdümü yapan füzelerden kaçıs konuları ele alınmıstır. Füze ve hedefin güdüm/kaçıs modelleri MATLAB Simulink ile hazırlanmıs ve benzetim çalısmaları yapılmıstır. Sonuçta hedefin kaçısını etkileyen parametreler belirlenmis ve daha iyi bir kaçıs için yapılabilecekler ortaya konarak kaçıs performansını artırıcı öneriler getirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the circumstances under which an air target under guided missile attack can escape have been investigated and the techniques of evasion have been studied. In this study, the question whether it is possible to escape from a missile by using proportional navigation to intercept the missile instead of trying to escape from it. Then, the answers of these questions have been used to increase the evasion capability of the target . The thesis consists of two parts; in each part it has been assumed that the missile uses a different guiding algorithm. In the first part of the thesis, evasion from proportional navigation guided missiles has been worked on. In the second part, command guided missile evasion has been studied. Pursuit-evasion models of the missile and the target has been prepared and simulated by using MATLAB Simulink. As a result, the parameters affecting the evasion performance of the target has been obtained. Using these results the proposals have been made to improve the evasion performance of the target .