Knowledge without truth and with an externalistic-internalist form of justification
Doğruluk olmaksızın dışsal-içselci haklılaştırma yoluyla bilgi
  1. Tez No: 21640
  2. Yazar: M.MURAT BAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel Bilgi, Doğruluk, Bilgibilimde Gerçekçilik, Bilgisel Haklılaştırma, İçsel Haklılaştırma, Dişsal Haklılaştırma, Empirical Knowledge, Truth, Epistemological Realism, Epistemic Justification, Internalism, Externalism. Science Codes 209.02.01 iv
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZ DOĞRULUK OLMAKSIZIN DIŞSAL-ÎÇSELCİ HAKLILAŞTIRMA YOLUYLA BİLGİ BAÇ, M. Murat Yüksek Lisans Tezi, Felsefe Anabilin» Dali Tez Yöneticisi! Prof. Dr. Cemil AKDOĞAN Şubat, 1992, 106 sayfa. Bu tezin amacı, çağdaş bilgibilimin felsefi temellerini çözümleyici bir bakış açısıyla sorgulayarak bu dalın en özcül unsurlarının eleştirel bir değerlendirmesini yapmaktır. Bu çerçevede, deneysel bilginin 'doğruluk' ve 'haklılaştırma' unsurlar iki ayrı bölümde incelenmiştir. Birincinin irdelenmesinden çıkan sonuç, normal insanin bilme işlevinde doğruluğun deneysel bilgiye koşul olamayacağıdır. İkinci unsur için, konuya ilişkin literatürün eleştirel bir incelemesi yapıldıktan sonra, haklılaştırmanın içsel ve dışsal yönlerini bir araya getiren yeni bir öneri sunulmuştur. Elde edilen sonuçlar aracılığıyla deneysel bilgi kavram! yeniden biçimlendirilmiş ve bu yeni bilgibilimsel görüşün akılcılığına ilişkin bir takim destekleyici görüşler savlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KNOWLEDGE WITHOUT TRUTH AND WITH AN EXTERNALISTIC-INTERNALIST FORM OF JUSTIFICATION BAÇ, M. Murat M.S. in Pilosophy - Logic - Philosophy of Science Supervisor: Prof. Dr. Cemil AKDOĞAN February, 1992, 106 pages The purpose of this study is to interrogate the phil osophical bases of contemporary epistemology from an analytic point of view in order to obtain a critical evaluation of the most substantial components of it. Within this scope, "truth' and v justification' elements of empirical knowledge are treated in two separate chapters. The gist of the result obtained in the former is that in an actual practice of knowing performed by a normal human subject truth cannot be a condition of such knowledge. As for the latter, after investigating and criti cizing the current trends in the pertinent literature, a new blend of internalist and externalist factors of epistemic justification is proposed. Having obtained these results, the concept of empirical knowledge is restated and a number of arguments are provided for the plausibility of the resultant philosophical position. Hi