Frekans atlamalı haberleşmenin karıştırılması
Jamming of frequency hopping communications
  1. Tez No: 216406
  2. Yazar: ALİ AYVALIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAKUP ÖZKAZANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Frekans Atlamalı Haberlesme, Karıstırma, Takipçi Karıstırma, Ton Karıstırma, Frequency Hopping Communications, Jamming, Follower Jamming, Tone Jamming
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma kapsamında, frekans atlamalı haberlesmenin degişik karıştırma teknikleri altındaki performansını belirlemek amacıyla frekans atlamalı sinyallerin yapısı incelenmiş ve frekans atlamalı haberleşme için karısştırma teknikleri araştırılmıştır. Frekans atlamalı haberleşmenin çesitli karıştırma teknikleri karşısındaki karıştırıcı gücünün sinyal gücüne oranına (JSR) karşı bit ya da sembol hata olasılıkları grafikleri çizdirilmiştir. Bu çizdirilen grafikler sayesinde frekans atlamalı sinyallerin degişik karıştırma teknikleri altındaki performansları incelenmistir. Yapılan incelmeler sonucunda hızlı frekans atlamalı sistemler (HFA) (Fast Frequency Hopping) için, veri kanalının yanındaki iki komsu kanalın birden takipçi ton karıstırma ya da takipçi dar bant karıstırma yöntemi ile karıstırıldıgında yüksek sembol hata olasılıgı performansı elde edilebilecegi gözlenmistir. Yavas frekans atlamalı haberlesme (YFA) (Slow Frequency Hopping) de ise veri ya da tümler kanalın takipçi tek ton karıstırma yöntemi ile karıstırıldıgında yüksek sembol hata olasılıgı performansı elde edilebilecegi gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate frequency hopping communications performances under different jamming waveforms. In order to determine this performance; frequency hopping signals structure has been analyzed and jamming strategies of frequency hopping signals have been investigated. Jamming-Signal Ratio (JSR) to bit or sembol error rates of frequency hopping signals graphs were drawn for different jamming techniques. By using these drawn graphs, frequency hopping signals performances under different jamming techniques were analyzed. The analysis have demonstrated that for fast frequency hopping (FFH) systems jamming two adjacent channel near data channel with follower narrow band jamming tecnique or with follower tone jamming tecnique has the best sembol error rate performance and for slow frequency hopping (SFH) systems; jamming data or complementary channel with single tone jamming tecnique has the best sembol error rate performance.