Kopolimer/organo-silikat hibrit nanokompozitlerin lameller arası kopolimerizasyon yöntemiyle sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of copolymer/organo-silicate hybrid nanocomposites by interlamellar copolymerization method
- Tez No: 216407
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAKİR M. O. RZAYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: lamellerarası kopolimerlesme, maleik anhidrit, stiren, bütilmetakrilat, organik silikat, nanokompozitler, ısısal davranıslar, morfoloji, interlamellar copolymerization, maleic anhydride, styrene, butylmetacrylate, organic silicate, nanocomposites, thermal behavior, morphology
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalısmasında N,N'-dimetildodesilamin (DDA) ile modifiye edilmis montmorillonit (MMT) nano reaktör olarak kullanılarak, maleik anhidrit (MA), stiren (S), n-bütilmetakrilat (BMA) monomerlerinin radikal ve lameller arası kompleksradikal çözelti ko(ter)polimerizasyon metoduyla elde edilen, kopolimer, terpolimer ve ko(ter)polimer/organo-MMT nanokompozitlerinin sentez ve karakterizasyonu sunulmustur. Sentezlenen ko(ter)polimerler ve hibrit nanokompozitler FTIR, 1H ve 13C NMR spektroskopisi, X-ısını difraktogramı (XRD), dinamik mekanik analiz (DMA) ve TGA-DTG-DSC ısısal analiz metotlarıyla ve SEM mikrografıyla karakterize edilmistir. Çalısılan polimer sistemde nano-yapıdaki kristal fragmanların, lamellerarası kopolimerizasyon boyunca polimer zincirlerinin etkili interkalasyonu sonucu, silikat tabakaları yüzeyindeki alkilamin ve anhidrit birimleri arasındaki güçlü H-bagı etkilesimlerine baglı oldugu görülmüstür. Organo-MMT varlıgında ve organo- MMT olmaksızın hazırlanan poli(MA-rand-BMA) ve poli[(MA-alt-S)-ko-BMA] kopolimer ve nanokompozitlerinin karsılastırmalı ısısal analiz davranısları (Tg, Tm, Td), nanokompozitlerde nano-yapısal olusumdan dolayı termal, kristalin ve mekanik özelliklerde önemli derecede artıs oldugunu göstermektedir. Bu gözlenen durum, farklı oranlarda n-BMA esnek bagları içeren ko(ter)polimer/organo-MMT nanokompozitlerde XRD, DMA, ve SEM morfoloji çalısmalarıyla dogrulanmıstır. Sentezlenen poli(MA-rand-BMA)/organo-MMT ve poli(MA-alt-S-ko-BMA)/organo- MMT nanokompozitleri yüksek performanslı mühendislik malzemesi ve çesitli termoplastik polimer karısımları, kompozit ve nanomateryallerin hazırlanmasında reaktif uygunlastırıcı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents the synthesis and characterization of copolymers, terpolymers and (ter)copolymer/organo-montmorillonite (MMT) silicate nanocomposites by radical and interlamellar complex-radical solution (ter)copolymerization of monomers from ternary MA?styrene (S)?butylmethacrylate (BMA) system in the presence of N,N?-dimethyldodecylamine (DDA)-MMT (organo-MMT), intercalery distance (25.1 Ao) of which is used as a nano-reactor. Synthesized (ter)copolymers and hybrid nanocomposites, were characterized by FTIR and 1H and 13C NMR spectroscopy, X-ray powder diffraction (XRD), dynamic thermal mechanic (DMA) and TGA-DSC thermal analysis methods and SEM microscopy. It was demonstrated that the formation of nano-structural crystalline fragments in the studied polymer systems is proceed through strong hydrogen bonding between anhydride units and alkylamine on the surface of silicate layers, providing an effective in-situ intercalation of polymer chains during interlamellar (ter)copolymerization. Comparative analysis of thermal behavior (Tg, Tm and Td) of the poly(MA-rand-BMA) and poly[(MA-alt-S)-co-BMA]s prepared in the absence and presence of organo-silicate indicated the significant increase of thermal, crystalline and thermal dynamic mechanical properties of (ter)copolymer due to formation of nano-structure. This observed phenomenon is confirmed by XRD, DMA and SEM morphology studies of (ter)copolymer/organo-MMT nanocomposites, containing different amounts of BMA flexible linkages. Synthesized poly(MA-rand- BMA)/organo-MMT and poly((MA-alt-S-co-BMA)/organo-MMT nanocomposites can be used as high performance engineering materials and reactive compatibilizers for the preparation of various thermoplastic polymer blends, composites and nanomaterials.