Paralel çoklu ortamlarla öğrenmede öğrenme stilinin kaybolmaya etkisi
The effect of learning style on disorientation in the parallel multimedia environments
  1. Tez No: 216405
  2. Yazar: HAYRİYE TUĞBA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Paralel Öğretim Tasarımı, çoklu ortam öğrenme, öğrenme stili, kaybolma, arayüz tasarımı, pencereleme
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada paralel çoklu ortamlarla öğrenmede öğrenme stilinin kaybolmaya etkisi incelenmiştir. Çok gruplu sontest deney modeline uygun olarak tasarlanan araştırmanın bağımsız değişkeni dört düzeyi bulunan öğrenme stilidir. Katılımcıların öğrenme stilleri, Kolb'un öğrenme stilleri modelince belirlenmiş olup; değiştiren, özümseyen, ayrıştıran ve yerleştiren şeklinde adlandırılmıştır. Katılımcıların tümü paralel tasarımı esas alan materyallerle öğrenim görmüştür. Araştırmanın bağımlı değişkenleri ise kaybolma durumu ve kaybolma puanıdır. Uygulama toplam üç haftada gerçekleştirilmiştir. Hazırlanan paralel çoklu ortam materyali dört öğrenme stilinden 59 katılımcıya (değiştiren öğrenme stilinde 16, yerleştiren öğrenme stilinde 11, özümseyen öğrenme stilinde 16 ve ayrıştıran öğrenme stilinde 16 katılımcı) uygulanmıştır. Kaybolma durumunu incelemek için ise Beasley ve Waugh (1993) tarafından geliştirilen ?kaybolma düzeyi envanteri? uygulanmış ve tek yönlü varyans analizi yöntemi kullanılarak elde edilen bulgular neticesinde, paralel düzenlenmiş çoklu ortamlarda öğrenme stilinin kaybolma durumuna ve kaybolma puanına etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of learning style on disorientaton in the parallel multimedia environments was investigated. The independent variable of this research which is designed compatible with post test multiple participants is learning style with four levels. The participants? learning style was determined via Kolb Learning Style Inventory which are named as diverger, assimilator, converger and accommodator. All of the participants used parallel designed material. The dependent variables of this research are disorientation situation and score. The research was carried out in 3 weeks. Prepared parallel multimedia material has been applied to 59 participants with four different learning style (16 participants for diverger, 16 participants for assimilator, 16 participants for converger, 11 participants for accommodator). A scale which is prepeared by Beasley ve Waugh (1993) was used in order to investigate disorientation status. As a result of findings from one way variance analysis, it is found that there is no effect of learning style on disorientaion situation and disorientation score in the parallel multimedia environments. Keywords : Parallel instructional design, learning with multimedia, learning style, disorientation, interface design, windowing