Yağmur sularında indirgenmiş demir (Fe+2) ölçümü için otomatik analiz sisteminin geliştirilmesi
Development of automatic reduced iron, Fe(II), detection system in rain water
  1. Tez No: 216412
  2. Yazar: İLKİZ DURUKAN
  3. Danışmanlar: DR. TÜRKAY ONACAK, PROF.DR. A. CEMAL SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sahra tozu, kullanılabilir demir, spektrofotometrik yöntem, otomatik analiz sistemi, Saharan dust, bioavailable iron, spectrıphotometric method, automatic analysis system
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Sahra kaynaklı çöl tozlarının atmosferdeki taşınımı uzun zamandır bilinen bir olgudur. Sahra kuzey yarım küredeki en büyük kaynaktır. Sahra Çölü'nden kalkan tozlar atmosferde kilometrelerce yol alarak Avrupa, Asya, Okyanuslar, hatta kuzey kutubunda dahi görülmektedir. Yapılan çalışmalar Sahra kaynaklı tozların, bulut içerisinde ve güneş ışığı varlığında, yapılarında bulunan demir (III) elementinin, kullanılabilen demir (II)'ye indirgendiği, daha sonra bu kullanılabilir demirin yağışla yeryüzüne ulaştığı kanıtlanmıştır. Yürütülen bu tezin amacı, kullanılabilir demir içeren yağışların, geliştirilen basit ve maliyeti düşük bir otomatik analiz sistemiyle tespit edilmesidir. Cihaz ferrozinle asidik ortamda, renkli kompleks yapan indirgenmiş demirin spektrofotometrik ölçme temeline dayanmaktadır. Eser miktarlardaki indirgenmiş demir ölçümü spesifik dalga boyunda ışık üreten ve bu dalga boyu algılayıcıların ve uzun optik yol kullanılarak elde edilmişitr. Laboratuvarımızda geliştirilen bu cihazla, 2007 bahar mevsiminde toz içeren yağışlardaki demir (II) miktarının ölçümü, otomatik olarak yapılmıştır Çalışmalar sırasında Şubat ve Nisan aylarında yağan iki yağmurun analizi, laboratuarda bulunan spektrofotometre ile yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; toz yoğunluğunun az ve güneş ışığı miktarının yetersiz olduğu Şubat ayında, yağmur suyu içerisindeki demir (II) miktarı yaklaşık 9 ppb olduğu görülmüştür. Yoğun toz geçişinin yaşandığı Nisan ayında, yeterli güneş ışığı varlığında ise yağmur suyundaki demir (II) miktarı, gün içerisinde, 11 ppb'den 36 ppb'ye kadar yükselmiştir. Elde edilen sonuçlardan görülmektedir ki; yeterli güneş ışığı varlığında Sahra Çölü'nden gelen tozlar, bulut içerisinde reaksiyona girerek demir (II)'yi ortaya çıkarmaktadır. Geliştirilen otomatik analiz sistemiyle, yağış toplanıp, otomatik olarak ölçülüp, elde edilen sonuçlar cihazın hafızasında saklanacaktır.
Özet (Çeviri)
Long range transport of dust in the atmosphere is a well known phenomenon. Sahara desert is the largest source of dust in northern hemisphere and known to effect America, Europe and Asia as well as oceans and even reaching over the North Pole It has been shown that iron which is present in +3 oxidation state within the Saharan desert dust can produce reduced iron within the cloud droplet under the effect of solar radiation and enhances the wet precipitation events by reduced iron. The purpose of this study is to design and construct low cost and simple and effective automatic instrument that can be used in the reduced iron in wet deposition. The instrument is based on the detection of reduced iron by forming a colored complex with ferrozine under acidic conditions and its spectrophotometric detection. Trace amounts of iron detection have been achieved by careful selection of specific light emitting and detection components as well as increasing the optic path length. By the use of this system, the automatic measurement of the iron (II) in environmental samples has been achieved during 2007 spring dust transport events. During the course of development stage the Fe(II) analysis of the rain events in February and April has been carried out with a spectrophotometer in the laboratory. It has been observed that the quantity of iron (II) is nearly 9 ppb in the rain of February when the solar light intensity is below the sufficient level. The quantity of iron (II) in April dust transport and associated rain event was initially measured as 11 ppb and during the course of the day due to increase in solar insolation has increased to 36 ppb. Having seen this results it is obvious that; the dust traveling from Sahara Desert, is reacting inside the clouds in the exposition of the sun light and forming iron (II). Using the automatic analysis system, the rain will be gathered, analyzed automatically and the results will be stored in the memory of the system. The results clearly show that desert origin dust does produce bioavailable iron within the cloud when the solar radiation is adequate. The automatic rain analysis system can automatically; collect, detect and store the results.