Kızılsırtlı örümcek kuşunun (Laniidae, Lanius collurio Linneaus,1758) biyo-ekolojisi üzerine çalışmalar
Studies on the bio-ecology of the red-backed shrike Laniidae, Lanius collurio Linneaus, 1758)
  1. Tez No: 216426
  2. Yazar: NECMİYE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAFER AYAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Lanius collurio, Kızılsırtlı örümcekkuşu, yuva predasyonu, habitat tercihi, üreme başarısı, Nallıhan Kuş Cenneti, Lanius collurio, red-backed shrike, nest predation, habitat preferences, breeding success, Nallıhan Bird Sanctuary
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, Nallıhan Kuş Cenneti' nde, 2006?2007 yıllarında gerçekleştirilmiş ve kızılsırtlı örümcekkuşunun (Lanius collurio) biyo-ekolojisi ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda, göç ve üreme dönemini kapsayacak şekilde Nisan ayının sonundan Ağustos ayının sonuna kadar alanı kullandıkları, göç döneminde daha çok tarım alanlarını ve step vejetasyona sahip tepeliklerinde görülürlerken, üreme habitatı olarak suya yakın, vejetasyonun yoğun olduğu alanları tercih ettikleri belirlenmiş ve burada bulunan komşu yuvaların arasındaki mesafenin ortalama 110 m olduğu bulunmuştur. Yuvalar genellikle böğürtlen çalısında (Rubus dicolor) yapılmıştır. Yuvaların yerden yükseklikleri ortalama 0,80m'dir. Yuvaların ortalama dış çapı 11,6 cm, ortalama yüksekliği 6,5 cm, ortalama derinliği 4,4 cm' dir. Yumurtaların eni:16,5 mm boyu:21,6 mm ağırlığı: 3,1 g, hacmi:138.0 mm3 dür. Küme büyüklüğü 5-6, kuluçka süresi 14-16 gün, yumurtadan çıkma başarısı % 93,75 dir. 2006 yılında 10 çift, 2007 yılında 9 çiftin alanda ürediği belirlenmiştir. 2007 yılında yuvaları takip edilen 7 çiftten yalnızca 1 tanesi üremeyi başarıyla sonuçlandırmıştır. Çalışma alanında kızılsırtlı örümcekkuşlarının, yüksek yuva predasyonu baskısı altında oldukları; bu nedenle üreme başarısının oldukça düşük olduğu görülmüştür. Çalışma alanı içinde olası predatörleri olan saksağan (Pica pica) ve leş kargası (Corvus corone cornix) üremektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried on in Nallıhan Bird Sanctuary, in the years of 2006 and 2007 and bio-ecology of the red-backed shrike, Lanius collurio, was examined. According to results of the study, red-backed shrike used this area from last days of April to of August in migration and breeding seasons. In migration period, they were seen in cultivated areas and hills with step vegetation however they prefered areas near water which had density vegetation as breeding habitat. Neighbouring nests were average 110 m distance from each other. Most nest were in blackberry, Rubus discolor. The nests were built at a height of average 0,80 m above the ground. The following nest parameters were established (cm): outer diameter 11,6; height 6,5 ; depth 4,4. Avarage egg breadth, length and volume were respectively 16,5 mm, 21,6mm, 138,0 mm3. Complete clutches were 5-6 eggs, incubation period was lasted 14-16 days, hatching success was % 93,75. Ten breeding pairs were seen in 2006 and nine breeding pairs were seen in 2007. Only one of 7 breeding pairs which observed, was succeed in 2007. It was revealed that population of red-backed shrike was under intensive nest predation pressure so breeding success was very low in this area. Possible nest predators, magpie Pica pica and hooded crow Corvus corone cornix were seen in the study area.