Studies on the synthesis of strychnos alkaloids with the aspidospermatan skeleton
Aspidospermatan iskeleti ile strychnos alkaloitlerinin sentezi üzerine çalışmalar
  1. Tez No: 216425
  2. Yazar: AYŞE UZGÖREN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜROL OKAY, PROF.DR. SÜLEYMAN PATIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alkaloidler, Aspidosperma tipi alkaloidler, Dasykarpidon, Strychnos alkaloidleri, Tetrahidrokarbazol türeleri, Ulein, Alkaloids, Aspidosperma type alkaloids, Dasycarpidone, Strychnos alkaloids, Tetrahydrocarbazole derivatives, Uleine
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Ulein tipi alkaloitler genellikle biyolojik aktif bileşiklerdir ve ayrıca birçok biyolojik aktif bileşiğin (tubotaiwine (4), condyfoline (5) ve tubotaiwinal (6)) temelini oluştururlar. Bu sebeple, son yıllarda sentetik organik kimyacıların oldukça ilgisini çekmektedir. Ulein grubu alkaloitleri ve daha kompleks yapıda olan ?Strychnos? alkoloitlerinin temel yapıları aynıdır. Bu nedenle, bu çalışmada indol alkaloitlerinin sentezi için, farklı sentetik stratejiler oluşturulmuştur. Ulein grup alkaloitleri ve pentasiklik ?Strychnos? alkaloitleri için temel yapı olan N-(Asetil)-12-etil-1,2,3,4,5,6-hekzahidro-1,5-metanoazokino[4,3-b]indol (61) bileşiği sentezlenmiştir. Bunun yanında, birçok yeni bileşik de (2-(3-Etil-1-okzo-2,3,4,9-tetrahidrokarbazol-2-il)asetik asit (67), N-Metil-2-(3-Etil-1-okzo-,2,3,4,9-tetrahidro-1H-karbazol-2-il)asetamit (68), 4-Etil-1-metil-3,3a,4,5,10,10b-hekzahidropirol[2,3a]karbazol-2(10H)-on (71), 4-Etil-3,3a,4,5-tetrahidro-10H-furo[2,3a]karbazol-2(10bH)-on (73), 4-Etil-3,3a,4,10-tetrahidro-3H-furo[2,3a]karbazol-2,5(10H, 10bH)-dion (74) ve 2-(3-Etil-1-hidroksi-4-okzo-2,3,4,9-tetrahidro-1H-karbazol-2-il)asetamit (75)) bu çalışmada ede edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent year, organic chemist have paid great attention to the synthesis of uleine type alkaloids, because of their biological activity and being core structure for many biological active compounds (tubotaiwine (4), condyfoline (5) and tubotaiwinal (6)), Tetracyclic alkaloids of the uleine group and the more complex Strychnos alkaloids have the same core structure. Therefore, different synthetic strategies was applied in this study. The core structure of uleine group alkaloids and pentacyclic stychnos alkaloids, N-(Acetyl)-12-ethyl-1,2,3,4,5,6-hexahydro-1,5-methanoazocino[4,3-b]indole (61), were synthesized. Many different new compounds (2-(3-Ethyl-1-oxo-2,3,4,9-tetrahydrocarbazole-2-yl)acetic acid (67), N-Methyl-2-(3-Ethyl-1-oxo-,2,3,4,9-tetrahydro-1H-carbazol-2-yl)acetamide (68), 4-Ethyl-1-methyl-3,3a,4,5,10,10b-hexahydropyrrolo[2,3a]carbazol-2(10H)-one (71), 4-Ethyl-3,3a,4,5-tetrahydro-10H-furo[2,3a]carbazol-2(10bH)-one (73), 4-Ethyl-3,3a,4,10-tetrahydro-3H-furo[2,3a]carbazole-2,5(10H, 10bH)-dione (74) and 2-(3-Ethyl-1-hydroxy-4-oxo-2,3,4,9-tetrahydro-1H-carbazol-2-yl)acetamide (75)) were also synthesized successfully.